– Jeg fikk nok adrenalin av å ta over
Sandvolleyballspilleren Janne Kongshavn Hordvik (39) satt i Brasil da faren lurte på om hun ville overta regnskapsbyrået i hjembyen Haugesund. – Jeg var heldig, sier hun nå.
Janne Kongshavn Hordvik (39) fra Haugesund er statsautorisert regnskapsfører og daglig leder i Kongshavn Regnskap. Men hun har også totalt elleve NM-medaljer i sandvolleyball: to gull, åtte sølv og én bronse.
For noen år siden bodde hun i Oslo med mannen Øivind Hordvik (også han sandvolleyballspiller med åtte NM-medaljer, inkludert fem gull). Janne var vant til å reise verden rundt og konkurrere, og Brasil var like mye «hjemme» som Haugesund en periode.
Bestemte seg i Brasil
– Pappa har jo vært regnskapsfører, og han hadde et regnskapsbyrå. Jeg tok økonomiutdanning, for jeg ville være litt «potet». Jeg tok bachelor i regnskap og økonomi mens jeg var i Brasil og trente på treningsleir, og det funket ganske greit. Jeg hadde det hele veien i bakhodet at det var en mulighet for at jeg skulle ta over firmaet hans, sier hun.
I 2016 var hun på treningsleir i nettopp Brasil da faren spurte: Hva vil du gjøre, Janne? Han lurte på om han skulle selge firmaet, eller om Janne ville ta over. Samtidig var bestevenninnen i Haugesund blitt gravid, og dette var kanskje eneste muligheten hun fikk til å lokke med seg bergenser-mannen Øivind hjem til Haugesund. Hun hoppet i det og sa ja til å ta over farens firma. Men hun fryktet overgangen fra idrettsbobla til en vanlig hverdag.
– Det var jo litt spesielt. Jeg var heldig, fordi mange idrettsutøvere går på en liten smell når de er ferdig som utøver. Men jeg fikk nok adrenalin av å ta over, det var kjempegøy og lærerikt. Savnet av sporten ble litt vasket ut. Jeg rakk ikke å savne det, selv om jeg fikk en liten «mental breakdown» i mammaperm når jeg så gamle kollegaer var rundt i verden og spilte volleyball. Men det er den eneste gangen jeg har kjent på FOMO (fear of missing out, red. anm.), sier hun åpent.
Sterkt konkurranseinstinkt
Mannen Øivind Hordvik har også åtte NM-medaljer i sandvolleyball, inkludert fem gull. De kunne derfor støtte hverandre i overgangen til det sivile livet.
– Det var veldig fint å ha en som forstår hva det går i. Vi har til felles at vi elsker den sporten og har levd det livet. Det har vært en enorm trygghet at man kan dele det med ham, sier hun.
– Hvordan får du brukt konkurranseinstinktet ditt i hverdagen som regnskapsfører?
– På en litt annen måte. Men det er tilfredsstillende når du får til arbeidsoppgaver. Jeg kan gå ganske dypt inn i materien og skal finne ut av ting. Jeg er en ja-person. Jeg tenker at når noen spør meg om noe: «Ja, det finner jeg ut av.» Da jeg var aktiv, var jeg mer i komfortsonen. Etter jeg ble daglig leder, ble jeg veldig glad i å lære meg nye ting. Jeg har hatt en enormt bratt læringskurve. Jeg tror det er en fordel å være litt nysgjerrig, og jeg elsker forandringer!
Familiebedrift med rik historie
Kongshavn Regnskap har en rik historie. Det ble stiftet allerede i 1934, under navnet John K. Haaland & Co.
– Det startet egentlig som et managementselskap for to rederier og ble startet av min farfars tante. Min far startet med regnskapsføring i det firmaet på 90-tallet. Det har vært i familien hele tiden. Vi har 90-årsjubileum til neste år. Vi må finne på et eller annet, sier hun.
Da Hordvik tok over i 2018, skiftet hun navn på firmaet etter to uker for å spisse det enda tydeligere mot regnskap. Hun og faren drev sammen i noen år, før han pensjonerte seg.
– Jeg hadde to år sammen med pappa i firmaet. Og det var en utfordring. Vi måtte diskutere litt, for han gjorde det på «gamlemåten», eller hans ansatte. Det var en prosess å modne han på det, men han var heldigvis åpen for at jeg fikk ta styringen. Etter litt sonderinger og fram og tilbake fant vi Unimicro i 2019, og det var et aktivt valg fra meg. En av hovedgrunnene var at Unimicro har lokaler i Haugesund. For lokal tilhørighet er viktig for meg, sier hun.
– Inkludert i Unimicro-familien!
Hordvik og kollegaene begynte rett i skyen med Unimicro.
– Det har vært veldig spennende og gøy, for jeg har vært tidlig ute med å melde meg som pilottester, så jeg føler jeg har fått lov å være med å bidra litt, blitt sett og hørt, sier hun.
Hun var en periode så involvert i utviklingen at hun ble inkludert som «ansatt» i supportavdelingen i Unimicro.
– De har stilt meg en del spørsmål, og det har jeg satt pris på, ettersom vi er en liten aktør. Men jeg føler likevel vi var tidlig ute med å få erfaring i programmet. Jeg fikk til og med mail som gjaldt support-teamet til Unimicro. Da var jeg med på lista. Det var selvfølgelig feil, det var feil Janne, men jeg tenkte ... Jeg er inkludert i Unimicro-familien! ler hun.
– Enkelt og oversiktlig
– Hva er styrken til Unimicro, synes du?
– Jeg synes det er ufattelig enkelt. De har gjort det veldig lettfattelig. Det er utrolig oversiktlig. Det er det mest oversiktlige av alle regnskapsprogrammene jeg har vært borti. Nye ansatte tar programmet veldig fort. Likevel har de klart å beholde det med at vi regnskapsførere kan styre litt selv, sette opp programmet selv som vi vil ha det, sier hun.
Kongshavn Regnskap har 95 prosent av kundemassen på Unimicro.
– Vi har noen få som har egne programmer som vi bare bistår, men jeg merker at vi får de veldig fort over på Unimicro. Vi synes ikke det er noe vanskelig å selge inn, sier hun.
Hun har likevel en liten utfordring til Unimicro:
– Kanskje Unimicro kunne blitt det første økonomiprogrammet som klarer å tilby hele pakka for kvalitetssikring som regnskapsførere trenger? De er på god vei, så det er kjekt!
Lokal tilhørighet viktigst
Selv om Kongshavn Regnskap er opptatt av å jobbe moderne og i skyen, har de beina godt plantet på Haugalandet. Kundene er i nærheten, og de har flest innen servering, butikker, entreprenører og helse.
– Vi kjenner kundene godt. Det er ikke så stort det firmaet vårt. Jeg tror at vi har møtt alle fysisk. Enn så lenge har vi mest henvendelser fra de lokalt. Jeg er opptatt av lokal tilhørighet og nærhet. Vi har som mål å være der for dem som er rundt oss. Når det er sagt, har vi kunder rundt omkring i landet også, men det er kanskje mer på grunn av kjennskap. Vi har idrettslag og sånne ting. Så har vi litt på Karmøy. Det er mye på Haugalandet, det er det.
– Du har spilt volleyball i hele verden, så du har reist fra deg?
– Ja, men da vi flyttet hjem til Haugesund, jeg og mannen min, ble vi enig om én ting: å unne oss en del turer. Så kom pandemien, og da var jeg plutselig glad for at jeg ikke levde av å reise rundt i verden, smiler Hordvik.
Brasil er bra, men hima er best!