Ta årsoppgjøret 2023 med Unimicro
Unimicro blir et stadig mer komplett økonomisystem, nå også med årsoppgjørsmodul tilpasset nye regler fra Skatteetaten. Det er det et dedikert team som står bak.
Foto til venstre Vidar Johannessen og Claudiu Bria
– Vi har nå et eget team i Uni Micro som kun skal fokusere på årsavslutning, forteller produkteier for årsavslutning, Tor Magnus Fjetland.
Nylig sendte Skatteetaten ut et brev til alle bedrifter med info om at de til neste år må sende inn skattemeldingen for 2023 via et «regnskaps- eller årsoppgjørsprogram». Med Uni Economy får du begge deler i én pakke. Årsoppgjøret for 2022 er tilbakelagt, og nå jobbes det for fullt med tekniske forbedringer foran 2023-regnskapet, forteller Fjetland.
– I og med at vi startet arbeidet med å flytte aksjeselskaper til nytt format allerede for 2022, har vi allerede fått mange verdifulle erfaringer som vi skal ta med oss til 2023-regnskapet, røper han.
Det aller nyeste er at 2023-løsningen nå støtter innhenting av eiendomsdata fra Skatteetatens eiendomsregister (SERG).
– Der kan brukeren hente inn eiendommer, men første utgave er manuell, så her må vedkommende selv legge inn felter med info om for eksempel markedsverdi, forklarer Fjetland.
Dedikert team
I det siste har det vært flere involvert i arbeidet med årsoppgjørsmodulen.
Utviklerduoen Claudiu Bria og Vidar Johannessen har vært med fra starten, og har jobbet med modulen i snart to år.
– Bestillingen var at det bare skulle være å trykke på en knapp, så er årsoppgjøret sendt inn, smiler Johannessen.
Virkeligheten bak er kanskje litt mer komplisert. Det har tatt noen timer. Men Johannessen har ikke så god tid akkurat i dette intervjuet, for han må hente datteren sin før helga. Derfor blir det opp til Bria å forklare nærmere. Han er ifølge seg selv en skikkelig «tekno-geek», og kom til Norge og Haugesund fra Romania for over 20 år siden.
Skinnende ny løsning
– Bria betyr skinnende, og Claudiu kommer fra romanske «Claudio», som jo er et keisernavn. Så jeg er den skinnende keiseren!
Claudiu Bria ler høyt. Det skulle jo være et godt utgangspunkt for å lage en skinnende ny modul også, og det er kanskje viktig å ha litt humor når man skal dykke så dypt inn i teknologiske problemstillinger og følge Skatteetatens minste vink?
– Det siste vi jobber med nå, er skatt og eiendom, sånn at kundene kan sende inn info om firmaeiendom til Skatteetaten, sier Bria.
– Hvordan har det vært å jobbe med å lage den nye årsoppgjørsmodulen?
– Vi har bygd på det som var der fra før, men i fjor byttet Skatteetaten til infrastrukturen de har kalt SIRIUS. Det er det vi har implementert i den nye løsningen, sier Bria.
– Og bestillingen er at kunden skal kunne sende inn alt med et klikk?
– Ja, det bør være sånn. Det er naturlig nok ikke bare ett klikk, men veiviseren er veldig fin, og du kan bare trykke «neste» og svare på noen brukervennlige spørsmål.
– Det ser enkelt ut, men under er det mye arbeid?
– Det er som Google-knappen. Det er bare én knapp, og hva som ligger bak, er det ingen som vet noe om, spøker Claudiu.
Nederst går vi gjennom modulen steg for steg.
Jobber med neste versjon
Claudiu Bria forteller at mange kunder allerede har brukt årsoppgjørsmodulen for 2022-regnskapet. Selv er han og Johannessen for lengst dypt inn i neste års versjon.
– Strukturelt er det det samme produktet også neste år, men vi endrer variablene inni. Skatteetaten gjør endringer fortløpende, og det kan være store endringer, strukturelle endringer eller «breaking changes», som vi kaller dem internt. Men vi stoler på Skatteetaten, og de har allerede lagt ut infrastrukturen for neste år.
– Så dere vet hva dere skal gjøre til neste år?
– Ja, ut fra informasjonen som er presentert av Skatteetaten, men det vil nok komme mange endringer innen vi implementerer det.
Skal bli «universalprodukt»
– Men nå har dere litt tid til å slappe av litt?
– Nei, vi har planer om å hente ut produktet som et enkeltstående produkt. Nå er det en del av det store Uni Economy-produktet, men vi ønsker å løfte det ut og selge det som et eget produkt. Det betyr også å kunne ha et produkt for hvert regnskapsår. Noen krever at de må kunne gjøre endringer på tidligere års regnskap. Det ønsker vi å støtte.
– Så planen er at man skal kunne bruke årsoppgjørsmodulen sammen med hvilket som helst økonomisystem?
– Ja, det hadde vært bra. I det minste å kunne importere dataene fra hvilket som helst system og kunne ta årsoppgjøret for hvilket som helst selskap. Det jobber vi med!
Produkteier for årsavslutning i Uni Micro, Tor Magnus Fjetland, sier det er for tidlig å love noe konkret rundt akkurat det siste.
– Dette er et veldig spennende prosjekt som skaper mange muligheter, er viktig for kundene våre og vil effektivisere måten alle jobber på, men vi er ikke helt sikre enda på når en slik «stand alone»-løsning vil bli lansert, eller hva den faktisk innebærer, men det vil være spennende å se hva tiden fremover bringer for dette prosjektet.
Stegene i årsoppgjørsmodulen
Både enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS) kan ta i bruk årsoppgjørsmodulen i Uni Economy. Felles for både ENK og AS er en veiviser og noen steg man skal gjennom før man sender inn skattemeldingen til Skatteetaten, forteller Fjetland.
• I steg 1 vil man få en del kontroller og spørsmål – rett og slett en sjekkliste før man går videre. Har du fakturert alt, er alle bilag bokført, balanserer regnskapet, har du levert alle mva-meldinger etc.
• I steg 2 kan du avstemme balansen. Her vil alle balansekonti listes opp, og man kan kontrollere summer samt legge til vedlegg som for eksempel avstemmingsskjema til hver enkelt konto eller skrive kommentarer.
• I steg 3 vil opplysninger nødvendig for skattemessig beregning komme frem. Der vil man blant annet finne avskrivninger av eiendeler, privat bruk av telefon, fordelingsnøkkel for næringsinntekt, transportmidler og bruk, skjermingsfradrag og kapital m.m.
• Når alle opplysningene i steg 3 er lagt inn, vil vi i steg 4 hente opplysninger fra den forhåndsutfylte skattemeldingen og beregne personinntekt m.m. I dette steget vil man også få mulighet til å bokføre årets disponeringer. Dersom det er manglende opplysninger eller feil, vil valideringsmeldinger fra Skatteetaten komme frem etter dette steget.
• I steg 5 gjør vi selve innsendingen.
• For AS er det også et steg nr. 6 der man kan levere regnskap med noter til Brønnøysundregistrene.
Spesielt for AS:
Fjetland forteller at det var en stor konverteringsjobb høsten 2022 for å bli klar til å kunne levere inn komplett skattemelding med næringsspesifikasjon på nytt format til Skatteetaten. Dette blir et krav når 2023-regnskapet skal leveres inn neste vår.
– Skatteetaten vil først for 2023-innlevering kreve at alle AS skal levere på nytt format, men vi valgte å være tidlig ute med dette, forklarer han.
Arbeidet med å forbedre modulen før neste år pågår kontinuerlig. Under er en oversikt over funksjonalitet som er på plass.
Dette ble støttet for inntektsåret 2022:
• Årsregnskap med noter for små foretak
• Resultat og balanse
• Eiendeler
• Omløpsmidler (med unntak av biologiske omløpsmidler)
• Ytelse mellom aksjonær og selskap
• Egenkapitalavstemming
• Forskjell mellom regnskapsmessig og skattemessig verdi
• Gevinst, tap, utbytte og formue av aksjer
• Bekreftelse av revisor
• Overnatting og servering
• Formue av eiendommer (under arbeid)
Oppgaver som ikke var støttet for 2022:
• Aksjonærregisteroppgaven
• Automatisk innhenting av fjorårstall hvor det er aktuelt. Disse må i enkelte tilfeller legges inn manuelt i prosessen.
• Løyve for drosje og transport
• Konsernkonsolidering
• Fradrag i skatt for FoU
• Avvikende regnskapsår
• Avviklingsregnskap
• Mottatt og avgitt konsernbidrag
Spesielt for ENK:
Også for enkeltpersonforetak er det noen spesielle hensyn å ta. Skatteetaten krever at ENK må kunne levere skattemelding med næringsspesifikasjon fra et sluttbrukersystem.
– I vår løsning vil man kunne gjøre dette. Vi laster ned opplysninger fra den forhåndsutfylte skattemeldingen slik at vi har mulighet til å gi en midlertidig skatteberegning tilbake til sluttbruker basert på opplysninger fra denne og næringsspesifikasjonen, opplyser Fjetland.
Han forteller at årsavslutningen for ENK bruker skattemessige verdier og er sterkt knyttet til eiendelsmodulen som ligger i regnskapsprogrammet.
– Disse henter vi automatisk inn til årsavslutning for å beregne avskrivninger og bokføre dette. Det er også lagt opp for å bokføre private andeler som for eksempel elektronisk kommunikasjon og privat bruk av bil direkte i løsningen. Vi har også laget støtte for negativ saldo samt gevinst- og tapskonto, støtte for overnatting og servering, utdyper han.
Med ENK kan man også redigere etter man har sendt meldingen inn til Skatteetaten.
– ENK sendes inn «ikke-komplett», noe som betyr at man må avslutte i portalen til Skatteetaten for å sende inn skattemeldingen med næringsspesifikasjon. Man kan ikke endre opplysninger på selve skattemeldingen i systemet vårt, men da det blir sendt inn ikke-komplett, har man muligheten til å gjøre justeringene man trenger i portalen før innsending, forteller Fjetland.
Flere løsninger kommer
Det er foreløpig ikke støtte for årsavslutning for ENK som er regnskapspliktige, det vil si at dersom det tidligere er levert næringsoppgave 2 eller benyttet forskjellsskjema, kan man ikke benytte løsningen.
2022 er første regnskapsår med den nye årsoppgjørsmodulen i Uni Economy, og Fjetland lover at det kommer flere forbedringer allerede til neste år.
– Modulen er under stadig forbedring, og vi kommer til å fortsette med å utvide funksjonalitet og forbedre brukergrensesnittet frem mot neste års utgave, sier han.