Boligmappa er på plass i Uni Økonomi V3
Er du håndverker og ønsker å ha orden i papirene? Nå kan du lage ordre og laste opp dokumentasjon til Boligmappa direkte fra Uni Økonomi V3.
Det har aldri vært noen bakdel å ha orden i boligpapirene, men fra nyttår kom det krav om økt dokumentasjon i forbindelse med salg av bolig og eiendom. Kravene er regulert gjennom avhendingsloven.
Boligmappa.no er en av løsningene som er tilpasset de nye kravene. På nettstedet kan du samle all dokumentasjon om boligen og eventuell oppussing på ett sted. Så langt er det opprettet over 1,5 millioner boligmapper tilknyttet forskjellige adresser i Norge. Og blant håndverksbedrifter har det nå nærmest blitt bransjestandard å laste opp dokumentasjon til Boligmappa, forteller integrasjonspartner Lars-Erik Andersen i Uni Micro.
42-åringen fra Horten har jobbet i fem år som systemkonsulent med Uni Økonomi V3, blant annet med å integrere Boligmappa i systemet.
Direkte kobling mot Boligmappa
– Vi har jobbet med integrasjon i flere år og har hatt noen runder med pilotkunder, og så har vi videreutviklet integrasjonen i etterkant av det. Det vi kan levere i dag, det er ganske komplett. Det fungerer veldig bra, sier Andersen, som bor i Tønsberg med samboer og to barn og til daglig jobber ved Uni Micro sitt Oslo-kontor.
I Uni Økonomi V3 kan du nå enkelt laste opp dokumentasjonen knyttet til oppdraget og koble den direkte opp mot Boligmappa – alt på ett sted.
– Du kan nå sitte i «V3» og laste opp sjekklister, bilder og FDV-dokumentasjon direkte til Boligmappa, sier Andersen.
FDV er en forkortelse for dokumentasjon for forvaltning, drift og vedlikehold i henhold til byggteknisk forskrift (TEK 17).
Snakker også med håndverksapper
Oppskriften kan være omtrent sånn:
– Det begynner med at du lager en ordre på kunden i Uni Økonomi V3, legger inn adressen, eventuelt arbeidsstedet, for eksempel hytta til kunden. Så finnes det en egen knapp på menylinja for Boligmappa som gjør at du kan koble arbeidsstedet og adressen mot Boligmappa. Da vil du få et boligmappenummer. Så legger du inn det du bruker av materiell på ordren, for eksempel utelamper, stikkontakter, kraner, rør eller det som måtte være aktuelt for ditt oppdrag, forklarer Andersen.
Mange håndverksbedrifter bruker også apper som SpeedyCraft eller Mobile Worker til å registrere timer, materiell og sjekklister ute på arbeidsstedet. Disse sjekklistene kan også hentes inn i Uni Økonomi V3 og sendes inn i Boligmappa.
– Du har en synk som går i bakgrunnen mellom «V3» og de programmene, der du får inn sjekklister og bilder som håndverkeren har tatt, forklarer Andersen.
Når du så har lagt inn det du skal av materiell på ordren og skal sende den til kunden, så kommer det opp en egen arkfane der du kan laste opp all FDV-dokumentasjon.
– Da huker du av for det, og så lastes det opp i et klikk og legger seg i Boligmappa.
I tillegg kan det være aktuelt for prosjektledere eller andre saksbehandlere i bedriften å laste opp ytterligere dokumentasjon om oppdraget. Dette kan de da gjøre direkte fra Uni Økonomi V3.
– Det kan for eksempel være møtereferater fra befaringer eller sluttkontroller og annen dokumentasjon som saksbehandler sitter på.
Kunden har full oversikt
På noen jobber kan det også være flere firmaer involvert, for eksempel elektriker, rørlegger og byggherre. Da legger alle bedriftene inn informasjon i samme boligmappa, sånn at kunden kan se alt som er utført. Men hver enkelt bedrift får bare se «sin» dokumentasjon. Dette styres av bransjekoder, forklarer Andersen.
– Hvis jeg har gjort en jobb på eiendommen din tidligere og kommer tilbake for å gjøre en ny jobb, kan jeg se på dokumentasjonen som er lagt inn tidligere. Hvis det er en omfattende jobb, kan jeg da få opp for eksempel 50–100 dokumenter som viser gjeldende jobb og historikk, legger han til.
Selve integrasjonen mellom Uni Økonomi V3 og Boligmappa er gratis, men det er en liten, men rimelig kostnad for installasjon og oppsett, informerer Andersen.
Til slutt kommer han også med et lite tips til deg som privatperson: Det kan lønne seg å ha papirene i orden ved eventuelt videresalg eller verdivurdering.
– 90–95 prosent av alle forbrukere sjekker aldri dokumentasjonen, men du som privatperson kan også bruke Boligmappa til å laste opp dokumentasjon på utført arbeid. Du kan til og med legge inn fargekoder på veggene i boligen, sånn at når jeg kjøper boligen av deg, vet jeg hvilken farge det er på veggene. Boligmappa vil følge huset ditt, avrunder Andersen.