– Det er bare fantasien som setter grenser for hva SoftRig kan bli
Uni Micro ansetter stadig nye medarbeidere, og mange av dem har tatt det vi kan kalle tradisjonell utdanning innen salg, økonomi og informatikk. Vår nyansatte produkteier på SoftRig, Elene Espeland, er sivilingeniør innen kybernetikk og robotikk fra NTNU. Da er jo spørsmålet – hva er dette, og hvordan kan det gjøre SoftRig enda bedre?
Elene jobbet tidligere med prosjektledelse av digitale satsinger i Sjøfartsdirektoratet. Her var 29-åringen som bor og jobber i Haugesund i fire år, før hun meldte overgang til oss. Og for å bruke enda en fotballmetafor – vi er storfornøyd med signeringen. Men hvorfor valgte hun Uni Micro?
– Jeg synes SoftRig-plattformen virket spennende å jobbe med, siden jeg er tett både på utviklerne og kundene. Samtidig får jeg brukt hodet og utdanningen min til å løse spennende problemstillinger. I tillegg virket Uni Micro som en bra arbeidsplass med et godt arbeidsmiljø, og inntrykket stemmer i hvert fall så langt.
Terminator og insulin
– Vi må spørre med en gang, Elene – hva er kybernetikk og robotikk?
– Kort forklart handler det i hovedsak om styring av systemer. Dette kan være selvkjørende biler, autopilot i fly eller styring av en robot – som Arnold i Terminator og armen hans.
Kybernetikk og robotikk i skjønn forening.
– Lengre forklart omfavner kybernetikk og robotikk mange tekniske aspekter som programmering, kunstig intelligens, maskinlæring og utregning av bevegelse av roboter – alt dette benyttes for oppnå ønsket oppførsel av et system ved regulering. Så det er veldig mye matematikk og regning involvert. Folk tenker kanskje mye på roboter og cyborger, at du kobler til maskiner på kroppen. Mer jordnære eksempler enn Terminator er apparater som automatisk sender insulin inn i diabetespasienter.
Og om du ikke kjenner SoftRig tar vi en rask oppsummering: Dette er Uni Micros skyplattform, og den er et stort satsningsområde fremover.
– Den er bygget slik at det er raskt og enkelt for å utvide løsningene med ny funksjonalitet. Dette kan være å legge en logikk for å automatisere prosesser som i dag gjøres av mennesker, og på den måten gjøre det mer intuitivt å bruke systemet. Systemet blir smart, ser på hvordan det brukes, kjenner igjen mønstre og jobber ut fra det.
Da har du kanskje gjettet hva kybernetikk og robotikk kan gjøre i SoftRig? Riktig, det involverer maskinlæring og automasjon.
– Min spesialisering er autonome systemer, altså å kunne gjøre en prosess selvgående. Det handler dermed om å bruke det jeg kan om autonomi til å være med i diskusjoner, og komme med forslag til hvordan vi kan gjøre SoftRig mer effektivt og intuitivt for brukerne.
Skal utnytte potensialet i SoftRig
Å få på plass en egen produkteier for SoftRig-plattformen har vært strategisk viktig for Uni Micro – det er for å påse at det blir gjort riktige prioriteringer for å holde tritt med den store veksten i antall brukere med tanke på krav til kapasitet, oppetid og brukeropplevelse. Et viktig arbeid fremover er å skape sterkere allianser med eksterne produktleverandører som bygger kundespesifikke systemer på toppen av SoftRig.
– Gjennom vår nye utviklerportal skal det være enkelt for produktleverandørene å både gjenbruke komponenter, samt integrere opp mot oss. Uni Micro har da mulighet til å eksponere nye produkter for våre mange tusen kunder gjennom markedsplassen til SoftRig. Det betyr at hvis du er produktleverandør og har lyst til å lage et spesifikt system for bedriften din kan du integrere opp mot oss, og så kan vi samutvikle og samarbeide om å brande dette i SoftRig-plattformen – slik vi har gjort med DNB Regnskap og SpareBank 1 Regnskap.
Elenes arbeidsoppgaver som produkteier vil med andre ord bidra til at SoftRig vokser til å bli den utviklingsflaten den har potensial til.
– Jeg vil sørge for at vi løfter blikket og tenker strategisk, og prioriterer utviklingsoppgaver ut ifra det. I tillegg vil jeg bidra med å strukturere arbeidet, og å utnytte min tekniske bakgrunn for å jobbe med ny teknologi, smartness i systemet, maskinlæring og automasjon.
Som det meste annet Uni Micro gjør, handler også dette om å legge til rette for en enklere arbeidshverdag for kundene. Eller som Elene sier med et smil – at de trenger å gjøre minst mulig selv.
– Det er jo kult hvis vi kan bruke maskinlæring til å gjenkjenne bruksmønsteret og arbeidsflyten din, og basert på det blir oppgavene gjort for deg. Et eksempel kan være faste faktureringer, eller automatisk lesing av fakturaer – som vi jo har litt av i dag.
– Betyr dette at en dag man kommer på jobb, så har SoftRig gjort årsregnskapet for deg?
– Det hadde jo vært fantastisk, men jeg vet ikke om jeg kan dra det så langt. Med det sagt er en tanke at systemet i hvert fall kunne ha gjort mye av det, og kanskje vi kommer dit en gang i fremtiden?
SoftRig er vinn-vinn for alle parter
At Elene ser store muligheter i SoftRig-plattformen, er det ingen tvil om. En av hovedårsakene at det er enkelt for alle brukere å bygge det de ønsker på plattformen, gjennom å bruke modulene som allerede ligger der.
– Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage, og hva SoftRig kan bli. Når vi har en markedsplass vi distribuerer til alle kundene som bruker for eksempel Uni Economy, DNB Regnskap og SpareBank 1 Regnskap, får du i tillegg gratis markedsføring. Alle som bruker systemene kan laste ned produktet ditt. Og jo bedre produkter vi får inn på SoftRig, jo flere kunder får vi sannsynligvis inn – og desto flere kommer til å bruke det. Så dette er en vinn-vinn-situasjon for aller parter.
Vi har snakket mye om SoftRig, men Elene skal også bruke kunnskapene sine til å både videreutvikle eksisterende systemer, og utvikle nye.
– Det er viktig å påse at de systemene vi allerede har fungerer, og at vi forbedrer hastighet etter hvert som det kommer flere og flere kunder. For det er jo ganske kjipt å sitte og vente på en snurrering når du sitter og jobber med regnskap. Så det vil komme mye nytt på alle systemer fremover.
Og vi klarte visst ikke helt å slippe tak i SoftRig likevel.
– Etter sommeren skal vi begynne å se litt mer på forretningsutvikling, og hvordan vi kan gjøre SoftRig-plattformen enda bedre. Da handler det om å videreutvikle den med ny funksjonalitet, men hva det blir får være en hemmelighet foreløpig.
– Apropos potensial og fremtid – hvordan ser du for deg disse to tingene for din egen del i Uni Micro?
– Jeg håper at jeg får bruke den utdanningen jeg har, videreutvikle meg og få mer kunnskap om ny og spennende teknologi. Samtidig vil jeg bli mer kjent med produkteierrollen, og bli god til å jobbe i grensesjiktet mellom utviklerne og kundene våre. Så får vi se hva fremtiden bringer etter det.