DevOps rustet opp forsvaret i sommer
I sommer ble det langt fra noe slaraffenliv for Geir Kvam (50) og resten av DevOps-gjengen i Unimicro. De hyret nemlig inn studenter til en spesialoperasjon.
Mens de fleste tok en velfortjent pause fra jobben i sommer, var det nærmest høysesong for DevOps-avdelingen i Unimicro. Felles for oss alle: Vi måtte kanskje knerte noen «bugs»! DevOps hadde riktignok turnus og tok ferie, de og, men de jobbet likevel for fullt med å ruste opp forsvarsmurene i Unimicro.
Før vi tar dere inn i detaljene rundt denne «topphemmelige» sommerjobben, må vi begynne med en lett innføring.
Pulsvokterne i Unimicro
Geir Bjellebø Kvam (50) er sjef for DevOps-avdelingen i Unimicro og styrer over fem ansatte i Haugesund pluss tre produkttestere i Modalen og Bergen. Kort forklart har DevOps ansvaret for drift og operative tjenester, at Unimicro-plattformen har puls, og at ikke fremmede tjenester angriper noen av de 16 regnskapssystemene som er koblet opp mot den skybaserte plattformen. Slik beskriver han jobben sin selv:
– Jeg er leder for DevOps-teamet som drifter og tester systemene våre, slipper ut de nye versjonene og prøver å passe på kvaliteten på dem. Vi passer på det som skjer i miljøet vårt til enhver tid. Vi jobber tverrfaglig med både utviklere, produkteiere og sikkerhetsansvarlig, så vi er i smeltedigelen for alt som skjer. Vi er veldig heldig som får snakke med de fleste på utvikling og prosjektledere som skal slippe nye utgaver. Det er enormt mye som skjer, enormt mye som slippes ut til kundene. Tempoet er stort, og det er utrolig artig å være med på. Vi har etablert gode rutiner på utgivelsene og har opparbeidet stor tillit hos kundene. Men toget går hele tiden, så det gjelder å følge med, sier han.
Og snakker på inn- og utpust på syngende haugesundsdialekt.
Maritim bakgrunn
Kvam har vært i Unimicro i to år og kom fra stødig seilas i maritime farvann.
– Jeg har vært 17 år i maritim næring, inkludert Sjøfartsdirektoratet, to store rederier her i Haugesund og ett offshoreselskap. Så jeg har allsidig kompetanse. Før det var jeg utvikler i konsulentbransjen, PwC, ramser Kvam opp.
På fritida har han beina godt plantet på jorda, men liker å holde seg i aktivitet. Etter å ha gjort unna tre Ironman-konkurranser i 40-årene er golf nå blitt en av de store hobbyene. På privaten bor han på et småbruk 8 kilometer nordøst for Haugesund sentrum med kone og to sønner.
– Vi leier ut stallen, så der har vi seks hester. Fruen har hatt hest i mange år. Vi har også fått oss fire høner. Det var artig. Han ene hanen har begynt å lage lyd på morgenkvisten, men jeg har hørt at det er et triks å lage det helt mørkt i hønsehuset. Da blir det ikke noe lyd før man slipper hanen ut på morgenen, forteller Kvam.
God dialog sentralt
Det blir gjerne litt kakling og sosialt på jobb også. Kvam skryter av det gode arbeidsmiljøet på Haugesund-kontoret.
– Jeg kjente til de litt fra før, så da denne stillingen dukket opp, var det vanskelig å si nei til det. Det har vært en fantastisk opplevelse å jobbe i Unimicro. Det er en stå på-vilje og et trivelig miljø i Haugesund. Den sosiale delen i bedriften er viktig. Man legger opp til at den faglige dialogen går løst rundt spillene, som biljard og shuffleboard. Det gjør at dialogen gjerne går lettere, sier Kvam.
For dialog er kjernen i DevOps-miljøet.
– Det er dialogen mellom testerne, utviklerne, produkteierne og oss i DevOps som sikrer kvaliteten på systemene. Nøkkelen til suksess er at den dialogen er så god som mulig, understreker han.
Les mer: Leker seg til nye løsninger
Logger all aktivitet
Alle som har sett på film eller fulgt med i nyhetene, har sikkert fått med seg at det er mange potensielle farer som lurer der ute, klar til å angripe potensielle sikkerhetshull i datasystemene. En viktig del for DevOps-avdelingen er å komme datatyvene i forkjøpet.
– Vi utarbeider rapporter og logger aktivitet som foregår på vårt system. Vi bygger opp vinduer som gjør at vi kan se hva som foregår til enhver tid. Det er noe vi bruker mye tid på, å sikre at vi ser hva som foregår. Vi ønsker å komme i en proaktiv tilstand som gjør at vi kan oppdage eventuelle problemer før kundene, sier Kvam.
De prøver å ha så normal arbeidstid som mulig, men har et kritisk team som er tilgjengelig hvis det skulle skje noe.
– Det kan være alt fra at en tjeneste går ned, eller at noen er på vei inn i systemene våre.
Råd: ikke gi bort passord
– Har dere opplevd noen alvorlige angrep utenfra?
– Bank i bordet, det har vi vært skånet for. Vi har ikke opplevd de alvorlige tingene, men vi blir skannet kontinuerlig, fra hele verden, fra folk som ønsker å få tilgang. Spesielt i helgene er vi populære og får mye besøk. Da er vi tilbake til overvåkingssystemene som kan alarmere oss om at nå skjedde det noe unormalt på en tjeneste. De hjemme må være veldig glade i at vi har laptopen framme, ler Kvam.
Hvis han kan komme med bare ett ønske i denne artikkelen er det: Ikke lån bort brukeren din.
– Vi har jo opplevd at noen har fått uautorisert tilgang, kanskje fordi noen har lagret passord i en nettleser de ikke skulle. Når du låner bort bilen, kan du ikke stole 1000 prosent på at det er bare kameraten din som kommer til å bruke den. Men så lenge folk bruker to-faktor-autentisering, går det som regel fint. Alle bør ta det i bruk og gjerne bytte passord av og til, er rådet fra eksperten.
Rustet opp forsvaret
I sommer har DevOps-gjengen hatt et helt spesielt prosjekt på gang.
– Vi har tatt inn en del sommervikarer som jobber med å automatisere testflatene våre: Så langt har de laget 100 tester. De bruker grensesnittet til Unimicro, og så lærer de maskiner å gjøre de operasjonene som vi mennesker vanligvis gjør. En maskin kan gjøre den samme operasjonen 100 ganger om dagen uten å kjede seg, men vi mennesker gjør gjerne feil. Jo mer automatiserte tester vi får laget, jo bedre posisjon setter vi de menneskelige testerne våre i, sier Kvam.
Målet er at de fast ansatte testerne i Unimicro kan konsentrere seg om å sjekke spesialfunksjoner.
– Tanken er å automatisere alle de vanlige testene vi gjør innenfor for eksempel salgsmodulen. Hvis alle de auto-testene lykkes, vil det bare være for testerne å teste spesialtingene. Da er det avvikene vi kan konsentrere oss om å håndtere, sier Kvam.