– Du kommer til å spare mye tid!
Daniel Ivarsen (30 år) begynte i Uni Micro 1. november, men det ble ingen myk start: Det ble SIRIUS fra dag én.
Daniel hoppet nemlig rett inn i rollen som intern prosjektleder med ansvar for å gjøre Uni-systemene klare for SIRIUS – Skatteetatens nye digitale skattemelding. Målet er at opplevelsen for deg som sluttbruker skal bli mye bedre.
– Jeg har hatt en skikkelig god pangstart i dette prosjektet. Det er en god måte å starte på for å bli kjent med organisasjonen og systemene til Uni, sier Daniel Ivarsen.
Han har bakgrunn som regnskapsfører i blant annet Visma og Tveit regnskap samt har vært produktleder for regnskapsdelen i det skybaserte ERP-systemet RamBase. Nå gleder han og prosjektgruppa seg til å gjøre Uni-systemene klare til å guide sluttbrukerne trygt gjennom den nye digitale skattemeldingen (SIRIUS).
– Stikkord er forenkling og brukervennlighet. Brukeren er i fokus. Det er spennende å jobbe med dette prosjektet. Det er givende å være med på å skape noe som kan gjøre hverdagen enklere for folk, sier Daniel.
Hva er SIRIUS?
Fra og med årsoppgjøret 2023 er de gamle RF-skjemaene historie. Det blir slutt på å klikke og skrolle gjennom side etter side med skjemaer og kolonner som ikke passer for deg. I den nye digitale skattemeldingen fra Skatteetaten er målet i stedet å redusere unødvendig tidsbruk og gjøre jobben enklere for både næringsdrivende og regnskapsførerne. Du skal framover levere en skattemelding og en næringsspesifikasjon.
Men hva betyr det for deg? Daniel forklarer:
– Tidligere har jo årsoppgjøret vært veldig skjemabasert, der du går gjennom ulike RF-skjemaer og må fylle ut data i ulike felter, for eksempel skattedata eller regnskapsdata. Det nye SIRIUS-prosjektet er mye mer temabasert. Du skroter egentlig alle skjemaene og det blir i stedet én stor innlevering. For brukeren blir det mer en prosess der du skal fylle ut ulike temaer i stedet for skjemaer.
Systemet tilpasser seg sluttbrukeren
– Hva er et tema i denne sammenhengen?
– Et tema kan for eksempel være anleggsmidler (maskiner, eiendom, kjøretøy), omløpsmidler (f.eks. varelager) eller gjeld. Resultatregnskap og balanse kan også være temaer.
Uni har som mål at systemet skal tilpasse seg den enkelte brukeren, ikke motsatt.
– Vi prøver å bruke den infoen vi har om selskapet, til å luke vekk ikke-relevant informasjon i skattemeldingen og å kunne lede brukeren gjennom informasjon som er relevant. Hvis vi for eksempel ser at det ikke er noen eiendeler i selskapet, slipper brukeren å gå gjennom et steg der man skal ta stilling til dette. Målet vårt er at vi skal tilpasse oss sluttbrukeren i stor grad og gjøre opplevelsen sømløs. Vi skal guide brukeren gjennom stegene, sånn at du ikke trenger å være en proffbruker. Vi prøver å jobbe med brukeropplevelsen og gjøre det til en god opplevelse, oppsummerer Ivarsen.
– Sparer mye tid
Så lenge du har ført regnskapet på forhånd, vil Uni-systemene gjøre mesteparten av jobben med skattemeldingen for deg.
– Veldig mye av det kommer til å fylles ut automatisk. Enkelte ting må man ta stilling til selv, men veldig mye vil falle inn direkte fra regnskapssystemet. Er det gjort et godt forarbeid med regnskapet, vil det bli mindre å gjøre i årsoppgjøret, sier Ivarsen.
En undersøkelse Skatteetaten har utført, viser at 9 av 10 sparer tid sammenlignet med den gamle innleveringen.
– Det er vanskelig å anslå et tall, men jeg tror sluttbrukeren kommer til å spare mye tid. Det blir mer intuitivt, kjappere og man skreller bort mye irrelevant informasjon.
Ønsker flere over på regnskapssystemer
Et av målene Skatteetaten har med SIRIUS-prosjektet, er at flere bedrifter skal ta i bruk regnskapssystemer og slik få bedre oversikt over økonomien og årsoppgjøret. For aksjeselskap og andre bedriftsformer blir det et krav å levere inn skattemeldingen via et regnskapssystem fra årsoppgjøret 2023, mens en del enkeltpersonforetak med ukomplisert drift fortsatt kan levere direkte til Skatteetaten.
Uni Micro testet den nye SIRIUS-skattemeldingen i et pilotprosjekt i vår, da med vekt på enkeltpersonforetak.
– Vi har fått mye god feedback, og vi prøver å justere oss etter tilbakemeldingene vi har fått, slik at opplevelsen skal bli enda bedre denne gangen. Vi har konsentrert oss om sluttbrukeren, som da gjerne er daglig leder eller driver et firma. Prosessene skal være enkle, understreker Ivarsen.
Lokalpatriot
På privaten har haugalendingen Ivarsen en samboer og en katt. Han er opprinnelig fra Aksdal i Tysvær.
– Jeg elsker Haugesund og er en ekte Haugalands-patriot. Jeg synes det er en undervurdert region.
– Hva gjør du utenom jobben?
– Jeg bruker mye tid på fotball og har sesongkort til Haugesunds kamper. Jeg har også begynt med padel-tennis. Det er utrolig gøy å holde på med. Jeg spilte også fotball aktivt fram til 2019. Etter det har det blitt litt bedriftsfotball, sier Ivarsen.
Han stortrives allerede på Haugesund-kontoret til Uni Micro.
– Det er et veldig fint miljø, og jeg har blitt godt tatt imot!