Eika og Sparebanken Sør blir nye medeiere i Unimicro
Bedriftskunder i Eika-bankene og Sparebanken Sør får snart tilbud om regnskap integrert med banken. – Det betyr at vi befester vår posisjon som leverandør av regnskapssystemer til norske banker, sier adm.dir. Kjartan Solvi i Unimicro.
Fra før har DNB Regnskap og SpareBank 1 Regnskap «kjørt» på Unimicro-plattformen. Nå får også bedriftskundene i Eika Gruppen og Sparebanken Sør regnskapssystemet integrert med banken.
– Nå kommer vi oss opp i så mye som 60 prosent av norske banker, og de tilbyr det på vår plattform. Det gjør at vi begynner å nærme oss det vi kaller kritisk masse. De fleste bedrifter kan nå forvente å få tak i regnskap hos banken sin. Det har vært et viktig mål for oss å få til dette skiftet med at regnskap er en del av bankenes tilbud, og da er dette samarbeidet en viktig milepæl for oss. Nå blir det enda mer allment tilgjengelig, utdyper adm. dir. Kjartan Solvi i Unimicro.
– Dette hører sammen
Konsernsjef Steinar Simonsen i Eika ser dette som et helt naturlig samarbeid.
– Alle bedrifter har en bankforbindelse og behov for å føre regnskap, derfor hører dette sammen. Eika ønsker å gjøre regnskap og økonomistyring så enkelt som mulig for Eika-bankenes bedriftskunder. Med denne avtalen skal det bli like naturlig å få tilbudt komplette regnskapstjenester fra banken som det er å etablere en konto eller søke om lån. Som eiere i Unimicro vil Eika bidra i utviklingen av selskapet og ta del i samarbeidet som sikrer en kundedrevet utvikling av økonomiflaten til det beste for bedriftene og regnskapsførere vi samarbeider med, uttaler Simonsen i en felles pressemelding.
Også Sparebanken Sør er fornøyd med å ha valgt Unimicro som leverandør, og å være med på eiersiden i videre utvikling.
– Som landsdelens næringslivsbank skal vi tilby kundene våre de beste og mest brukervennlige teknologiske løsningene, i kombinasjon med god og relevant rådgivning. Regnskap og bank henger tett sammen. Med denne løsningen vil økonomistyringen og hverdagen for bedriftene bli enklere og mer effektiv. Når vi også går inn på eiersiden i Unimicro, får vi ei hånd på rattet i utviklingen av selskapet og kan påvirke hvordan løsningen best mulig tilpasses behovene til våre bedriftskunder, sier Gunnar Thomassen, konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Sør.
– Som Vipps innen regnskap
Styreleder Øyvind Aass i SpareBank 1 Bank og Regnskap AS og Rikard Søreng, SVP i DNB og styreleder i Unimicro, stemmer i:
– Satsingen på bank og regnskap er som bankenes Vipps innen regnskap for bedriftsmarkedet. Det er tuftet på å et genuint ønske å forenkle hverdagen for små og store bedrifter over hele landet. Det har blitt godt mottatt blant våre kunder, noe som bidrar til at Unimicro nå har stor kundevekst. Vår visjon er at regnskapsløsningen blir en integrert del av bankenes leveranser til kundene. Vi synes det er fantastisk at flere banker deler den visjonen, og ønsker Eika og Sparebanken Sør hjertelig velkommen inn i samarbeidet. Sammen skal vi skape fantastiske løsninger for våre kunder, lover de to.
Felles infrastruktur
Kjartan Solvi utdyper begrepet «Vipps innen regnskap» slik:
– Dette er en felles infrastruktur for bankene. Vi legger til rette for at bankene kan konkurrere på løsninger, funksjonalitet, integrasjoner og pris, men at man da samarbeider om infrastruktur for å gjøre norske bedrifter mer konkurransedyktige.
– Dette er på en måte et felles løft for det norske næringslivet?
– Ja, bankene har lyktes med dette før, blant annet med gamle BBS og Nets, som er den typen infrastruktur der alle bankene løfter i fellesskap.
– Hvis ikke hadde det kanskje kommet noen internasjonale ulver på banen?
– Vi tror at norske banker står sterkere og får et bredere verdipåslag ved å tilby regnskap gjennom banken. Norske bedrifter står også sterkere i møte med internasjonale konkurrenter. Vi tror dette er en vinn–vinn-situasjon for alle parter!
Lettere å gi gode råd
Eika har dype røtter i lokalsamfunnene rundt omkring, og de gleder seg til å tilby bank og regnskap til små og store bedrifter.
– Ved å integrere dette sånn at bank og regnskap smelter sammen, tror vi hverdagen for kundene blir enklere og mer effektiv, sier innovasjonsdirektør Ole Rølvaag i Eika Gruppen. Han er også påtroppende leder for det nye produktselskapet Eika Økonomi AS, som skal tilby Eika Regnskap, og har derfor ansvaret for å innføre regnskapssystemet i lokalbankene rundt om i landet.
Rølvaag påpeker at de ulike Eika-bankene er tett på bedriftskundene, og at de derfor ofte har en viktig rolle som betrodde rådgivere. Med bank og regnskap i samme løsning blir det lettere å gi gode og ikke minst relevante og presise råd, mener han.
– I bedriftsmarkedet er det spesielt viktig med lokal tilstedeværelse og at du har en bank og sparringpartner som forstår forretningen din. Bedriftskundene har i større grad enn privatkundene behov for råd og hjelp, og hvis du da kan dele både dataene fra regnskapet og banken med dine viktigste hjelpere og rådgivere i banken og regnskapskontoret, gir det grunnlag for datadrevet rådgivning. Kombinert med fagkunnskapen og erfaringen rådgiverne allerede har om lokalmarked og kundens virksomhet, tror vi dette kan bli en veldig sterk og verdifull miks. Tilgang på sanntidsdata rundt kundenes økonomi er kjempeviktig, ikke minst i et risikoperspektiv, sier han.
I likhet med Unimicro og de andre bankene har Eika tro på at bank- og regnskapsbransjen må jobbe tettere sammen i årene som kommer.
– Vi tror det er en lignende kulturell transformasjon og kompetanseutvikling som må til i begge bransjer for å øke verdien av det vi tilbyr bedriftskundene. Bank og regnskap smelter mer og mer sammen. Samtidig er kredittprosessene i banken og selve regnskapsføringen i byråene i ferd med å bli automatisert og håndtert heldigitalt. Da erfarer vi i Eika at det er spesielt verdifullt for kundene at en kredittrådgiver i banken utvikler seg mot å bli en mer dynamisk bedriftsrådgiver i helhetlig økonomi, mens en regnskapsfører bør få en mer controller-lignende eller rådgivende økonomisjefrolle inn mot bedriftskundene, sier Rølvaag.
– Vi har nylig testet et slikt samspill og ser at kundene responderer svært positivt. Vi skal hjelpe hverandre med den utviklingen og fordele rådgivingen på en smart måte mellom oss, lover han.
Inspirert av DNB og SpareBank 1s suksess
– Hvorfor falt valget på Unimicro som regnskapspartner?
– Det er det mange gode grunner til. Vi mener at Unimicro er en moderne, brukervennlig og framtidsrettet regnskapsplattform, og vi ser at løsningen er en god match med våre egne teknologiske flater. Unimicro har også en lang og god standing mot regnskapsførerne, og har en høy stjerne der. Dette er spesielt viktig for oss, fordi vi vårt viktigste konkurransefortrinn er å være lokale rådgivningsbanker, sier Rølvaag, og fortsetter:
– Vi erfarer daglig at våre bedriftskunder verdsetter nær og kompetent rådgivning høyt, følgelig er vi også overbevist om at bedriftskundene fortsatt trenger regnskapsrådgivere. Kunder som gjør alt selv, gjør som regel også mye feil, det kan bli kostbart både for oss og dem. Det største markedet for oss kommer nok utvilsomt til å være gjennom lokale regnskapskontor med samme filosofi og kundeperspektiv, og vi får nok et tett og godt samspill med denne bransjen over hele landet fremover, spår Rølvaag.
Det var også en trygghet for Eika at SpareBank 1 og DNB hadde vist vei sammen med Unimicro.
– Det har vært viktig for oss å forstå den reisen DNB og SpareBank 1 har vært på. Det at Unimicro har vært gjennom tilsvarende prosesser med to andre banksystemer, var også vesentlig for valget av dem som vår partner. Vi tror at dette blir bank- og regnskapsnæringens vinnerlag. Vi tror dypest sett at kundene får mer glede av å kjøpe bank- og regnskapstjenester samme sted.
– Så til titusenkronersspørsmålet: Når rulles dette ut til kundene?
– Vi starter utrullingen allerede nå i mai. Vi gjør dette puljevis og starter på de stedene der banken og lokale regnskapspartnere allerede har et samarbeid. Første pulje er på fem banker og regnskapskontor, og så blir det puljevis utrulling ut gjennom høsten og videre. Det ligger i sakens natur at det kan ta litt lengre tid før alle har fått tilgang, sier Rølvaag.
Forventer 50 000 kunder innen nyttår
Over 40 000 bedriftskunder har allerede oppdaget hvor bra den integrerte bank og regnskap-løsningen er, og innen nyttår forventer Unimicro å passere 50 000 kunder.
– Vi ser en økt etterspørsel i markedet. Veldig mange kunder ønsker å kjøpe regnskapstjenester gjennom banken sin. Så langt i 2024 har vi hatt over 100 nye selskaper på løsningen hver dag. Det gjelder både kunder opp mot Unimicro, DNB Regnskap og SpareBank 1 Regnskap, opplyser adm. dir Kjartan Solvi i Unimicro.
– Det må vel gi masse energi internt?
– Absolutt. Vi opplever at vi har fantastiske ansatte. Vi er i en voldsom vekstfase, og har ansatt seks nye så langt i år, og vi forventer å få inn i hvert fall seks nye i løpet av året. Det er klart at vi opplever det som positivt. Vi bygger et vinnerlag som ser det mulighetsbildet vi har, og som gir alt for at vi skal lykkes med strategien vår, roser toppsjefen i Unimicro.
– Hvordan vil kundene merke dette?
– For norske bedriftskunder betyr det at enda flere av dem får tilgang til regnskapssystemet gjennom banken sin, både Eika med nærmere 50 banker, og Sparebanken Sør, har et stort nedslagsfelt. De har sterke posisjoner i sine lokalmiljø, som gjør at vi nå kommer ut langt flere steder enn vi tidligere har gjort. Det andre er at gjennom dette samarbeidet styrker vi verdipåslaget vårt til regnskapsbyråer, som nå får mulighet til å rekruttere nye kunder gjennom enda flere banker. Samlet sett har vi nå den kraftigste distribusjonskraften i markedet, sier en fornøyd toppsjef i Unimicro.
***
Fakta om det nye samarbeidet
• Eika Gruppen og Sparebanken Sør kjøper henholdsvis 10 og 5 prosent av aksjene i B&R Holding og blir dermed medeiere av Unimicro.
• DNB vil heretter eie 51 prosent av holdingselskapet, mens SpareBank 1 sin andel blir 34 prosent.
• Sammen eier de fire bankene ca. 67 prosent av Unimicro, mens de ansatte i Unimicro eier resten (ca. 33 prosent).
• Med det får også Eika-bankene og Sparebanken Sør tilgang til egne regnskapssystemer bygget på Unimicro-plattformen.