Årets huskelapp for AS og ASA er her!
Innen onsdag 31. januar må aksjonærregisteroppgaven leveres. Vi frisker opp kunnskapen med produktleder byrå i Unimicro, Marius Andrè Svee Solberg!
– Regnskapsbransjen står nå midt i årets travleste periode, og man skal holde tungen beint i munnen for å huske alle årlige oppgaver som kommer i tillegg til den ordinære driften, understreker Marius Andrè Svee Solberg, som er produktleder byrå i Unimicro.
Han tar oss gjennom det viktigste å huske på, i år som i fjor!
– Fristen for aksjonærregisteroppgaven er rett rundt hjørnet, og selskap som ikke leverer innen fristen, vil få tvangsmulkt i form av dagbøter. Det vil altså svare seg å gjøre unna denne jobben så snart som mulig! sier han.
Kort om aksjonærregisteroppgaven
Kort fortalt er oppgaven en oversikt over informasjon om aksjonærene til selskapet, og eventuelle hendelser relatert til aksjene for året man rapporterer for. Slike hendelser kan for eksempel være nye aksjeeiere, utbytte, stiftelse, endring av kapital og splitt/spleis av aksjer.
Alle norske AS og ASA må levere oppgaven via skjema RF-1086. Dette gjelder også selskap som er avviklet i løpet av foregående år. Fristen for å rapportere oppgaven for 2023 er onsdag 31. januar, så det er fortsatt noe tid til å ferdigstille denne oppgaven.
Levering av aksjonærregisteroppgaven
Innlevering av oppgaven gjøres manuelt via Altinn. Lenke til skjema.
Det er primært tre varianter av oppgaven.
1 Ingen endringer, og oppgave levert tidligere
I disse tilfellene vil det være nok å godkjenne forhåndsutfylt oppgave fra Skatteetaten.
2 Utbytte eller endringer i eierforhold
De vanligste endringene som skal innrapporteres via aksjonærregisteroppgaven, er endring i eierbrøk eller utbetaling av utbytte. Skatteetaten har laget en detaljert gjennomgang av forskjellige scenarioer som du kan finne her.
3 Stiftet nytt aksjeselskap
Her må oppgaven fylles ut med info som finnes i stiftelsesdokumentene til selskapet.
Formålet med oppgaven
Aksjonærregisteroppgaven brukes til å fylle ut relevante deler av aksjonærene sin personlige skattemelding, slik at skatten blir beregnet riktig uten av disse personene trenger å supplere skattemeldingen sin manuelt. Videre blir denne informasjonen offentliggjort av Skatteetaten, slik at eierforhold i aktuelle selskap vil være tilgjengelig for alle.
Aksjonærlån er det området det gjøres flest feil med, skriver Regnskap Norge og henviser til Skatteetatens ABC-regler. De har også utarbeidet en sjekkliste for regnskapsførere som skal innhente opplysninger fra sine kunder.
Se her.
Lykke til med årets innlevering!
***