Leker seg til nye løsninger
Med biljardbord, shuffleboard, velfylte kjøleskap, tech-torsdager og hackathons er det vanskelig å ikke trives på jobb for Uni Micro i Haugesund.
De siste årene har Uni Micro satset hardt på å bygge opp et levende miljø for utviklere, enten det er snakk om fullstack-, back- og frontend- eller UX-stillinger. Og mange av dem har base i Haugesund. Vi tok turen innom en fredag for å lodde stemningen!
– Hvem er det som er regjerende mester, da? spør Ingrid Haraldseide mens hun og Frode Tønnessen ser på at Karl Christian Grønhaug og Geir Kvam kjemper en innbitt kamp om å slå ut hverandres pucker på shuffleboardet.
Tvers gjennom kontorlokalene til Uni Micro i Haugesund er det en bred «sosial stripe» i stedet for en korridor, og der er det tilgang på både biljardbord og dartspill.
Ikke nok med at de får leke seg på jobb; gjengen i Haugesund har nettopp også fått burgere til lunsj, og ikke minst kake fordi de har vunnet den interne aktivitetsbingoen i Uni Micro!
Kollegaer og venner
Vi setter oss ned i kantina sammen med utviklerne Frode Tønnessen (43) og Lars Andreas Vestbø (22) for å grille dem litt om arbeidsmiljøet. Tønnessen har jobbet her nesten halve livet og har vært med på å utvikle både Uni Økonomi, Uni 24 og Uni Economy i tospann med Sveinung Farestveit.
– Jeg synes det har vært fantastisk å jobbe her. Jeg har fått tillit, kanskje litt for mye tillit, gått på mange skjær, men du lærer jo av alle feilene du gjør. Jeg var heldig som kom inn da vi var få. Vi var vel bare fem stykk da. Jeg sier ofte at mange av de som jobber her, er blant mine beste venner på fritiden også. Så jeg er veldig heldig som kan jobbe med kollegaer og venner.
– Det er mye prosjekter og kan vel være intense faser?
– Ja, det er veldig intense faser. Spesielt for noen år siden jobbet vi litt for mye, men du vet hvem du kan stole på. Selv om du har jobbet 12 timer en dag, og du vet at den andre også har jobbet 12 timer, går det an å ringe på kvelden hvis det er noe. Det er veldig behagelig.
– Hva er det som oppsummerer miljøet, syns du?
– Det er basert på tillit. Du får frihet til å prøve deg og bryne deg, og får korreksjoner hvis du spør etter det. Du får lov til å gjøre feil. Det er kanskje det du lærer mest av.
Kom tilbake igjen
Tønnessen var ferdigutdannet dataingeniør fra Bergen da «dotcom-døden» hadde radert bort mange IT-arbeidsplasser. Først jobbet han åtte måneder som asfaltlegger («kjekt, det!»), men gjennom en gammel kollega som var nabo med Sveinung Farestveit og Louise Aursland, kom han i kontakt med Uni Micro. Dermed var det gjort!
– Louise måtte ut i permisjon snart, så da ringte han til dem og spurte om ikke jeg kunne komme på jobbintervju hos dem. Sånn fikk jeg jobb.
– Og siden har du blitt?
– Nei, jeg var utro i fem måneder. Jeg byttet jobb i fem måneder, men det var ikke det samme. Etter jeg byttet jobb, var jeg på guttetur sammen med de fra Uni, og de spurte om jeg trivdes i den nye jobben. Mandagen, dagen etter vi landet etter turen, fikk jeg et jobbtilbud fra dem.
– Det sosiale har betydd mye, da?
– Selvfølgelig. Det er bare sånn det er. Jeg vet ikke om det er så normalt å ha mange av dine nærmeste kompiser som en del av jobb, men jeg synes i hvert fall det er kjempestas, sier Tønnessen.
Fikk dåpen på hyttetur
Lars Andreas Vestbø – med bachelor i datavitenskap og bakgrunn fra Appex – har på sin side bare jobbet noen måneder i Uni Micro, men han har også rukket å kjenne på et inkluderende miljø.
– Vi dro med oss Lars Andreas på en hyttetur her i februar, røper Frode.
– Det var dåpen?
– Ja, det virket sånn! ler Lars Andreas.
– Da fikk han sånn «approved»-stempel, sier Frode.
– Hvordan har det vært å komme inn utenfra?
– Veldig fint. Jeg har det kjekt med arbeidet, og selvfølgelig sosialt. Det er alltid noe sosialt, føler jeg, sier Lars Andreas.
– Et «one man-show»!
Etter et videoopptak Vestbø sendte inn via Adecco, ble han innkalt til intervju. Og vips, så var han i gang med å videreutvikle byråportalen Consolve. Kollega Tønnessen skryter av hvor raskt Vestbø kom inn i arbeidsoppgavene.
– Du er jo allerede et «one man-show», steike bra! Jeg har en følelse av at det er fem stykker som ser på at han jobber, liksom, skryter Frode.
Vestbø ler godt.
Med kunstig intelligens (AI), automasjon og fagnyheter nesten daglig er det mye å holde seg oppdatert på for utviklerne i Uni Micro. For en måneds tid siden hadde de «hackathon» med Chat GPT som tema. Og hver torsdag møtes de til en sosial og faglig «Tech Thursday».
– Hver torsdag klokka ni har vi et møte på Teams der noen viser hva kult de har gjort, eller hvilken ny teknologi som kommer. Ofte er det helt stille også, fordi folk ikke har tid til å ta seg tid til det, men vi ønsker at det skal være et møte der vi kan snakke om teknologi. Det trenger ikke bare være jobb, det kan være ting du holder på med hjemme, sier Tønnessen.
– Et lagspill
Produktsjef Jon Terje Aksland understreker hvor viktig det er med et godt samhold.
– Alle trenger ikke å være supersosiale, men det å lage software i Uni Micro er et lagspill.
Han er veldig opptatt av å legge til rette for forskning og utvikling, eller prøving og feiling. Og da er det viktig å bygge et trygt og godt arbeidsmiljø.
– Vi er veldig opptatt av å få til en god gruppedynamikk, tillate innovasjon og skaperglede, ha takhøyde til å våge å prøve på nye ting, våge å feile. Vi anser oss som en innovasjonsbedrift på teknologi. Da må man ha et miljø man er trygg i, man må ha de ressursene for å vokse, for å bli god.
– Utrolig inkluderende miljø
Utviklerveteran Sveinung Farestveit trekker også fram det gode arbeidsmiljøet som en grunn til at han har vært i Uni Micro i nesten 30 år.
– Det er et utrolig inkluderende miljø. Jeg vil si at gründeren Hans Jørgen Neset satte standarden med å si at når vi skal bruke såpass mye tid på jobb, så kan vi like godt ha det gøy. Han tok oss jo med på alle mulige greier helt fra starten. I en lunsjpause kunne han plutselig ta med seg hele gjengen til fjells. Og ett år tok han faktisk hele gjengen med til Paris på julebord, sier Farestveit.
I sommer går firmaturen til Brighton.
– Jeg gleder meg! sier Lars Andreas. Det blir hans første offisielle firmatur. Der sveises gjengen enda tettere sammen, og hvem vet: Kanskje kommer det noen geniale produkter ut av det?