Her er reglene for lønn, skatt og arbeidstid ved jul og nyttår
Er det halv arbeidsdag på julaften og nyttårsaften, eller hvordan var det igjen? Her er huskelappen for desember!
I årets siste måned er det nok å tenke på om ikke du skal rote deg bort i komplisert regelverk rundt lønn, skatt og arbeidstid. Her gir vi deg en oversikt over det du trenger å vite!
La oss starte med høytidsspørsmålene. Hvordan var reglene for julaften igjen?
– Mange tror de har fri på julaften. At det er en helligdag, men det er det ikke, konstaterer Tone Lien. Hun jobber blant annet med lønn, regnskap og personalspørsmål i Unimicro.
– Du tror gjerne du har rett på fri etter kl. 12 på julaften. Og du kan ha en generøs arbeidsgiver. Landet stenger stort sett ned når klokka er 12, bortsett fra de som skal handle de siste julepresangene. Det du ikke har fått gjort før kl. 12 på julaften, får du gjerne ikke gjort før 3. juledag, sier Lien.
Men normer og regler avviker litt her.
Reglene for julaften og nyttårsaften
Lien leser høyt fra paragraf 10.10 i arbeidsmiljøloven, som tar for seg såkalt «søndagsarbeid»:
– Da står det at «jul-, påske- og pinseaften skal det være arbeidsfri fra kl. 1500 til kl. 2200 dagen før neste virkedag». Det regnes som søndags- og helgedagsarbeid etter klokken tre på julaften. Og hvis du skal jobbe på søndager eller helligdager, må det være nødvendig arbeid, understreker Lien.
Fram til klokka tre på julaften i år (en tirsdag) er det altså normal dag, selv om mange arbeidsgivere gir sine ansatte fri. Arbeid etter klokka 15 på julaften gir rett til avtalte tillegg, som igjen reguleres av forskjellige avtaler mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner. (Tillegg for helgedag og søndag er regulert i lov).
Nyttårsaften er ikke like «fredet» som julaften, ifølge arbeidsmiljøloven.
– For nyttårsaften er det ikke noen spesialregel. Derfor gjelder det ordinær arbeidsfri før en søndag, og det er kl. 18. Det er altså forskjellig på nyttårsaften og julaften, sier Lien.
På nyttårsaften er det altså normal arbeidstid fram til kl. 18, mot kl. 15 på julaften.
Loven: Her er reglene.
Nødvendig arbeid?
Etter kl. 15 på julaften og kl. 18 på nyttårsaften er det krav om at «arbeidets art gjør det nødvendig», ifølge arbeidsmiljøloven.
– Da skal du ikke jobbe med mindre det er en god grunn for det. Vi vil jo gjerne at sykehus skal være åpent. Og det er fint om noen brøyter også, legger hun til som eksempler på nødvendig arbeid.
Dette nødvendige arbeidet skal uansett også være regulert i egne avtaler. Lien legger til at det finnes en rekke lokale avtaler som det kan lønne seg å sette seg inn i.
– De regulerer gjerne at du har en bedre ordning enn loven tilsier. Ganske mange arbeidsgivere opererer med halv dag, altså at det er vanlig arbeidsdag fram til kl. 12. Du må egentlig sjekke hvilken avtale din bedrift har, sier hun.
Halv skatt i desember
– Når vi først er inne på desember. Hva er reglene rundt lønn og skatt her?
– Reglene om halv skatt på ordinær lønn kjenner de fleste til. På pensjon er det ingen skattetrekk i desember. Har du kildeskatt, er det vanlig skatt. For menigmann er det halv skatt på siste lønning, enten seint i november eller desember, sier Lien.
Hun understreker at du da som regel har betalt mer skatt resten av året for å kompensere. Noen unntak er det imidlertid i desember også.
– Du bør være obs hvis det kommer ansatte med fryktelig mange ekstra timer i november og desember. Da får de fort en skattesmell. Det kan også være lurt å ha fullt skattetrekk hvis de for eksempel har julebonus utbetalt i desember, sier hun.
Regelen med halv skatt er rett og slett til for å hjelpe folk flest med litt ekstra før jul.
– Den store tanken bak er å hjelpe oss før jul, men du betaler altså mer skatt resten av året, understreker Lien.
Betal lønn før nyttår!
– Er det andre ting vi bør tenke på i tiden vi går inn i?
– Vi kan ta med kontantprinsippet i skatteretten. Det sier at lønn skal utbetales i desember 2024 for at det skal komme med på skattemeldingen for 2024.
Dette kan for eksempel være et dilemma for dem som har arbeidstakere som leverer timelister helt mot slutten av året. Da må arbeidsgiver sørge for at riktig lønn blir utbetalt før nyttår.
– Kontantprinsippet sier at du skal skatte når du får pengene i hende. Hvis du får pengene i hende 5. januar, skal du skatte i 2025, sier Lien.
– Er det et vanlig problem at lønn fra 2024 blir betalt over nyttår?
– Det er veldig vanlig. De ansatte vil gjerne ha med alle timene ut året. Og så går det gjerne noen dager fra lønnskjøringen blir gjort, til bankoverføringen kommer gjennom, på grunn av helligdager, forteller Lien.
I Unimicro finnes det verktøy for å få det riktig regnskapsmessig.
– Du utbetaler lønn i januar og bruker periodiseringsrutinen for å få kostnad bokført i regnskapet i 2024, sier Lien.
Les mer: Periodisering