Regnskap Norges Fagdager – en viktig møteplass for regnskapsførere og systemleverandører
Som Regnskap Norge selv skriver på nettsidene sine – regnskap blir aldri kjedelig! Hele tiden skjer det noe nytt innen fagfeltet for revisorer og regnskapsførere. Det samme gjelder for regnskapssystemene, der det stadig kommer nyheter som gjør hverdagen enklere og mer effektiv.
Uansett om det er lover og regler, bokføring og rapportering, systemer og løsninger og alt annet du forholder deg til i ditt daglige virke, er det avgjørende at du holder deg oppdatert til enhver tid. Og det er derfor Regnskap Norge arrangerer Fagdager.
– Dette er en viktig møteplass for bransjen. Du møter kollegene dine sosialt, men det viktigste er at Fagdagene er det mest sentrale stedet for å få etterutdanning. Regelverket endrer seg stadig, og regnskapsførere har et etterutdanningskrav de må oppfylle for å beholde autorisasjonen. Da er det hyggelig å kunne tilby noe de faktisk liker, for vi får gode tilbakemeldinger på kursene våre og det gjør oss stolte, sier administrerende direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen.
Kursene er ikke bare for revisorer og regnskapsførere som er medlemmer av Regnskap Norge. De er åpne for alle som jobber med og innen økonomi – selv de som ikke er medlemmer.
– Vi er rause sånn sett, sier Ragnhild Juvik, seniorrådgiver i avdeling for kompetanseprodukter med et glimt i øyet, og legger til at kursene også er åpne for stortingsrepresentanter.
– Blant annet har vi et som heter “Reiseregninger – unngå feil”. Men fra spøk til alvor. Som en stor bransjeorganisasjon skal vi jo bidra til forenkling av næringslivet, og nettopp reise- og diettreglene er utfordrende. Skatteetatens ABC har omtrent 70 sider bare for å forklare disse. Så det er ikke rart at de både på Løvebakken og i andre selskaper har slitt med dette.
Mange Fagdager – enda flere kurs
I år er det ca. 20 fysiske Fagdager med omtrent 200 kurs. I tillegg er det digitale kurs – ca. 150 på nett og en god del på streaming. I løpet av de tre fagdagsukene i Oslo denne høsten, streames det kurs hver dag. Streaming ble for øvrig populært under pandemien, ikke minst fordi man deltar live og dermed kan stille spørsmål direkte til kursleder.
– Av høstens kurs er det viktigste “Ny regnskapsførerlov og GRFS”, altså god regnskapsførerskikk. Denne blir sannsynligvis vedtatt før jul, så vi sier til alle autoriserte regnskapsførere at de er nødt til å sette seg inn i GRFS fordi det blir en del endringer. De må være klare til å etterleve det nye regelverket med en gang det trer i kraft, forklarer Rune.
Videre gjør Ragnhild oppmerksom på et annet viktig kurs, “Kvalitetsstyring og kvalitetsansvar i regnskapsforetak”. Dette er i forbindelse med den nye regnskapsførerloven der det også kommer nye krav på dette området – regnskapsforetak skal ha en forsvarlig kvalitetsstyring.
– Jeg vil trekke frem to stikkord til. Det ene er hvitvaskingsregelverket, for her blir det stad strengere krav man er nødt til å sette seg inn i. Det andre er bærekraft, der vi har mange kurs. Foreløpig er ingen lovkrav knyttet til bærekraft knyttet til SMB-bedrifter, slik det er for store virksomheter, men dette presser seg frem. Da må regnskapsførerne kunne bistå næringslivet. Et eksempel er dersom man skal levere anbud til kommunal sektor, da er det et økende krav til å legge ved bærekraftsrapporter.
Vi slipper ikke helt tak i bærekraft. For når vi spør om det er noe spesielt revisorer og regnskapsførere bør ha mer fokus på fremover, nevner Rune nettopp bærekraft i tillegg til IT-sikkerhet.
– Det blir mer digitalisering, og det er bra med tanke på effektivisering. Men dette gir også mange svindelmuligheter, og dessverre ser vi at det er en del som sliter. Oljefondsjef Nicolai Tangen sa til og med nylig at han er mer bekymret for cyberkriminalitet enn markedsuro. Det er allerede mange svindelsaker som gjør at det må stilles krav til økt bevissthet rundt dette.
Vurderer du å ta et av de nevnte kursene eller et annet? Dersom du ikke har sikret deg plass på høstens kurs oppfordrer Ragnhild til at du bør du forte deg – mange av dem er fulltegnet allerede.
– Alle blir ikke fylt opp, men de fleste gjør det. Så jeg oppfordrer deg til å melde deg på så tidlig som mulig, slik at du er sikker på at du får det kurset du vil ha. Og husk at dersom det er fullt, kan du delta via streaming.
Ønsker systemleverandører velkommen
Har du deltatt på de fysiske kursene? Da har du sikkert lagt merke til at flere større og mindre, kjente og ukjent selskaper som står på stands i lokalene. Dette kan eksempelvis være leverandører av regnskapssystemer som viser frem det siste innen teknologi.
– Dette er noe vi ønsker veldig velkomment. Tilstedeværelse fra systemleverandører er med på å bidra til en helhet. Vi er avhengige av hverandre, vi skal utfordre hverandre og vi skal være kjent med den teknologien som finnes. At systemleverandørene bidrar til å effektivisere er bra, da det frigjør kapasitet til andre oppgaver, sier Rune.
Han fremhever også viktigheten av regnskapsførerne, selv om bransjen digitaliseres.
– Noen systemleverandører sier at “nå trenger du ikke en regnskapsfører, bare trykk på en knapp så er årsrapporten klar.” Mye kan produseres automatisk, men det gjelder ikke alt. Vi har mange eksempler der regnskapsførere må inn i etterkant og rydde opp fordi det har kommet nye regler på skatt, moms og lignende.
– Så påfyll av nyheter kan være vel så verdifullt som påfyll av fag?
– I tillegg til en faglig oppdatering er det viktig at regnskapsførerne blir oppdatert på nyheter, og er de i tenkeboksen for nye systemer er det viktig at leverandørene er der og viser seg frem. Og om de ikke får salget der og da, kanskje de får det i morgen isteden?
Consolve er Tinder for regnskapsbyråene
Et av selskapene som er til stede på samtlige Fagdager er Uni Micro. I en liten kurspause fikk vi tatt en prat med operativ salgsleder, Anja Kleiven Sætre. Og da er det jo naturlig å spørre hvorfor Fagdagene er så høyt prioritert?
– Det er viktig for oss å være tilstede og møte kundene og regnskapsbyråene i bransjen der de er. Fagdagene er en fin anledning til å prate med eksisterende og nye kunder, og vi har mange nyheter vi tror vil være med å gjøre hverdagen til regnskapsbyråene enklere.
Og nyheter, det har Uni Micro mange av. Det jobbes kontinuerlig med alle modulene i systemene, og her er innspill fra byråene viktig. Noen av nøkkelordene Anja nevner er årsavslutning, fraværsregistrering, viderefakturering og rapportering. Likevel er det én nyhet som får spesielt stor oppmerksomhet, og det er Consolve – regnskapsførerens beste venn.
– Consolve er et oppdragsstyringsverktøy hvor regnskapsførerne får full kontroll over alle sine klienter på tvers av økonomisystemer, uansett om de benytter Uni Economy, DNB Regnskap eller SpareBank 1 Regnskap.
Som et eksempel kan du starte dagen med å få oversikt over hvilke oppgaver som må utføres, og deretter kan du ta deg direkte fra oppgavelisten til klientene og ta fatt på arbeidet. I tillegg vil byrået få full oversikt over alle sine kundeavtaler, hvor de blant annet vil se lønnsomheten på disse.
– En annen viktig funksjon er at gjennom Consolve kan regnskapsførerne få leads fra Norges største banker. Så du kan på en måte se på dette som Tinder for regnskapsbyråene – Consolve matcher dem med sluttkundene. Vi mener oppriktig at dette vil ivareta behovene for byråene og forenkle arbeidsdagen til regnskapsførerne.
– Og så ryktes det om en morsom konkurranse med en super premie?
– Det stemmer! Vår eminente markedssjef Bjørnar Strømsholm har klart å snike inn noen elementer som ikke hører hjemme i en presentasjonsvideo vi har på standene våre, og disse vil vi at deltakerne på Fagdagene skal finne. Og gjør de det, kan de vinne en iPad. Men da må du altså være til stede, se videoen, scanne en QR-kode og svare på noen lette spørsmål.
Consolve – Byråoverbygget som gir deg full oversikt på tvers av regnskapssystem
Besøk oss på Fagdagene
Hva er så Uni Micros ønske når de deltar på Fagdagene? Anja er ikke i tvil.
– Vi gleder oss rett og slett bare til å møte og bli enda bedre kjent med de hyggelige regnskapsførerne i bransjen. Ønsket vårt er at regnskapsførerne og byråene som følger oss, også de som ikke bruker oss i dag, ser at de kan ta kontakt på standene rundt om på Fagdagene i rundt om i landet. Kanskje de vurderer å begynne med Uni Economy, DNB Regnskap eller SpareBank 1 regnskap? Da har vi folk som kan alt om systemene våre og svarer på spørsmål om disse.
Uni Micro jobber tett med mange regnskapsbyråer. Som selskap har de gjort seg mange gode erfaringer, og som Anja sier avslutningsvis – de kan ha noen nyttige råd på veien til regnskapsførerne.
– Hvis du er deltaker på Fagdagene og ser oss er det bare å komme til standen, snakke med oss og delta på konkurransen. Og om du leser dette og ikke er deltaker på Fagdagene, tar vi gjerne en prat med deg likevel, smiler hun.