Slik jobber vi med AI og regnskap
Mange firmaer sender nå sine ansatte på AI-kurs. Vi tar temperaturen på AI-bruken i regnskaps- og økonomiverden og ser litt i glasskula.

– Jeg bruker AI til det aller meste, alt fra matoppskrifter og andre private gjøremål til jobb, sier produktsjef Jon Terje Aksland i Unimicro om sitt eget forhold til kunstig intelligens.
Nederst i denne artikkelen oppsummerer han litt status på AI-arbeidet i Unimicro og røper litt av det som foregår i kulissene. Men først tar vi en runde rundt i regnskaps- og økonomiverden.
AI – en verden av nye muligheter
Vi har snakket med Tor Olav Finni, senior forretningsutvikler i DNB. Han sier beskjedent at han er på et tidlig stadium i bruk av AI.
– I DNB benytter vi Microsoft Copilot, og i det daglige arbeidet benytter jeg AI til å lese igjennom tekster/mailer for å få innspill til forbedringer, trekke ut sammendrag av tekster/dokumenter, forslag til forbedringer av presentasjoner o.l. Jeg benytter AI også privat, for eksempel dersom det er noe jeg lurer på som jeg ønsker raskt svar på, samt til hjelp med taler, oppsummerer Finni.

Foto: Alf Otto Fagermo
– Hva er positivt med AI for din del?
– Det positive med AI for min del er at det ligger veldig mange muligheter for effektivisering og spart tid i en travel hverdag. I tillegg at man kan få gode innspill/forslag i forbindelse med ulike arbeidsprosesser. I regnskapssystemet Unimicro / DNB Regnskap er det muligheter for AI-genererte økonomirapporter, og i mitt arbeid mot regnskapsførere og sluttkunder nevner jeg dette slik at det tas i bruk, men samtidig at de leser nøye igjennom forslag og vurderer dette med et kritisk blikk, vurderer DNBs mann.
– Må tenke selv
Han er tydelig på at det også er noen fallgruver i bruken av AI.
– Negative konsekvenser av AI er at man kan gjøre seg for avhengig, og det kan være problematisk dersom teknologien skulle svikte. Det er også viktig å være kritisk til hva som kommer ut fra AI, slik at man også tenker selv. Det kan også gå ut over personvernet og sikkerheten dersom man ikke benytter AI på en fornuftig måte, sier han.
Finni avslutter med et ønske om at det kommer enda flere hjelpeverktøy basert på AI i regnskapssystemet, og vi kan love at han har mye å glede seg til!
– Mye frykt rundt AI
Vi spiller ballen videre til Morten Auen, som er systemkonsulent, statsautorisert regnskapsfører og teamleder for Consulting i Oseberg Services i Tønsberg. For to år siden reiste han rundt i Norge med et foredrag for Regnskap Norge om «Moderne regnskapsførsel, tilrettelegging, gjennomføring og kvalitetssikring». Da ble han klar over at det var mye frykt og forvirring rundt AI.

– Min erfaring med å snakke om automatisering og AI var at når jeg snakket om det, følte jeg at de lurte på: «Hva betyr det egentlig? Hva er praktiske konsekvenser for meg?» Etter et par kurs snudde jeg og fant ut at jeg skulle kalle det verktøy i stedet for kunstig intelligens. Nye verktøy i verktøykassa. Jeg ville ufarliggjøre det. I mange sammenhenger betyr jo AI utrydding av det du gjør, i verste konsekvens. Det er jo mye frykt rundt AI, sier han.
Auen påpeker at mange allerede bruker AI – nesten uten å tenke over det.
– Da jeg hadde kurset, brukte man begrepet «digitalisering og automatisering». Nå kaller man det kanskje AI. Disse endringene skjer ikke over natta. Det kommer snikende rundt deg, og du innlemmer det sakte, men sikkert, uten at du vet det, nesten. Så tror man at «nå skal jeg bli digitalisert», og så har du gjort halvparten av jobben allerede fordi du har tatt i bruk noe som var der. Det er et godt poeng å få fram for å avdramatisere dette!
Kontinuerlig utvikling
Auen sier begrepsbruken har endret seg de siste årene, men at det egentlig har vært en slags kontinuerlig utvikling av teknologien.
– For fem–seks år siden snakket man om digitalisering, så snakket man om automatisering, og nå snakker man om AI. Alt handler om litt av det samme, bare at det er litt forskjellige begreper, sier Morten Auen.
Ryktet om regnskapsførerens død tror han er betydelig overdrevet.
– En periode pushet leverandørene, og det gjør de fortsatt i dag, på at alt skal automatisere seg. «Jobben din som regnskapsfører blir delvis borte, og du skal drive med rådgivning.» Jeg har snudd litt på det og sier: «Du har fått et nytt verktøy, du skal ta i bruk verktøyet ditt for å kunne gjøre jobben din enda bedre, og kanskje gjøre noen andre typer tjenester enn du har vært vant til å gjøre», sier han.
Regler og selvlærende systemer
Selv har Auen lært mye av å bruke både Unimicro og verktøyet Semine (programvare som blant annet automatiserer inngående fakturaer). Han skiller mellom regelstyrte prosesser og «ekte» kunstig intelligens som lærer av seg selv. Det siste vil det komme mer og mer av, slår han fast.
– Unimicro har jo begynt å lage autogenererte økonomirapporter. Det er AI. For da henter systemet masse data som det tar en vurdering på. Og jeg hører med spenning rundt hva de tenker om AI i Unimicro framover.
Som utdannet revisor med flere års praksis er han spesielt opptatt av sporbarhet.
– Sporbarhet er et veldig viktig punkt. Det vet jeg Unimicro har begynt å jobbe med. Hva har motoren gjort, og hva har du gjort? Av erfaring så vet jeg at sporbarhet kommer til å kreve mye av løsningene: Hva har faktisk blitt gjort, og av hvem? Og hvem har ansvaret til slutt? Jo, regnskapsføreren har ansvaret, men da kan man spore hvor det gikk galt.
Unimicros syn på AI
Produktsjef Jon Terje Aksland i Unimicro beroliger regnskapsførerne med at de vil jobbe med dem for å gjøre AI til nettopp et nyttig verktøy, ikke en trussel mot jobben.

– AI er en av de mest spennende teknologiene vi ser innen regnskap og software generelt i dag. Vi ser på AI som et verktøy for å automatisere rutineoppgaver, øke kvaliteten på regnskapsføringen og frigjøre tid til mer verdiskapende arbeid for regnskapsførere. Vår tilnærming er å bruke AI på en måte som komplementerer menneskelig ekspertise, ikke erstatter den, understreker Aksland.
Han sier AI kan bidra til å fjerne manuelle oppgaver, øke presisjonen og frigjøre tid til rådgivning. Sikkerhet, personvern og sporbarhet er viktige temaer Unimicro tar på alvor.
– Datahåndteringen må være trygg, og AI må være transparent for brukerne. Vi bygger våre systemer slik at AI gir anbefalinger, men brukeren må godkjenne viktige beslutninger, understreker han.
AI i dag
– Hvilke typer oppgaver kan AI hjelpe regnskapsførere med i dag, og hvordan kan dette utvikle seg i fremtiden?
– I dag kan AI hjelpe med oppgaver som bilagsføring, kontering, avvikshåndtering, automatisk feildeteksjon, svindel, oppsummering av komplekse dokumenter og generell dokumentforståelse. Vi har blant annet laget en AI-generert økonomirapport med kommentarfunksjon der AI oppsummerer selskapets økonomi. I framtiden ser vi for oss at AI også kan bidra mer aktivt i rådgivning, trendanalyse og prediktiv økonomistyring for bedrifter. Vi investerer mye i forskning og utvikling rundt dette temaet, sier Aksland hemmelighetsfullt.
AI i framtiden
– Hva ser dere som den neste store utviklingen innen AI i regnskapsbransjen?
– Vi tror at AI vil gå fra å være et støtteverktøy til å bli en mer aktiv rådgiver. Til nå har vi sett at AI ofte implementeres som en separat chat som står litt ved siden av systemet. Vi i Unimicro jobber i 2025 med å lage vår egen verktøykasse for AI, slik at våre utviklere kan bygge inn smarte løsninger som en naturlig del av alle arbeidsflyter i systemet. Dette gjør vi i tett samarbeid med våre brukere, og vi gleder oss til å fortelle om hvilke muligheter dette kan innebære for effektivisering og et tryggere regnskap. Vi ser også på utviklingen av stemmestyrte assistenter og prediktive analyser som kan hjelpe bedrifter med økonomisk planlegging, røper Aksland.
Han sier det kan ta noe tid før de nye verktøyene blir lansert.
– Men vi planlegger for å levere mer kontinuerlig med nye AI-funksjoner i 2025!