Storfjordnytt har vært Uni-kunde i 30 år!
Lokalavisa i Valldal på indre Sunnmøre ble kunde av Uni Micro allerede i 1993 og har overlevd tre generasjoner med regnskapssystemer. Nylig fikk de blomster, diplom og lojalitetsbonus: gratis bruk i 2024!
Midt mellom turistattraksjonene Geiranger og Trollstigen ligger dalføret Valldal på Sunnmøre. Det er kanskje mest kjent for deilige jordbær, og i administrasjonssenteret Sylte ligger det en ytterst trofast Uni Micro-bruker, nemlig lokalavisa Storfjordnytt. Utgiver Storfjord Bladlag AS har vært Uni Micro-kunde i 30 år!
– Jeg ser ingen grunn til å skifte system så lenge det vi har, fungerer etter hensikten og er greit, og lurer man på noe, får man kjapt svar. Det er en sånn totalpakke der som jeg syns er viktig, sier bladstyrer Britt Ingunn Maurstad om trofastheten.
Det følte vi at måtte markeres, så vi tok turen dit med litt oppmerksomhet i bagasjen!
Får gratis bruk i 2024
– Så deilig det luktet av de blomstene! utbryter Maurstad når hun får overrakt buketten av Stig Sellevold, direktør for forretningsutvikling i Uni Micro. Maurstad er både daglig leder og redaktør i lokalavisa og bruker Uni Økonomi V3 for å føre regnskapet.
Sammen med blomstene vanker det også diplom og ikke minst en lojalitetsbonus – en nyvinning som Sellevold og kollegaer har klekket ut for å hedre trofaste kunder.
– Lojalitetsbonusen er ikke bare blomster og konfekt, men dere får hele 2024 gratis fra oss. Da skal dere ikke betale noe lisens neste år, røper Sellevold.
– Det er sympatisk, sier Maurstad fornøyd.
– Vi har også andre kunder som har vært med oss veldig lenge, så vi kommer til å følge med når de passerer sine milepæler, lover Sellevold.
Han trekker spesielt fram at avisa kun har fått fire purringer på 30 år!
– Det er ikke alle kunder som er så flinke som dere, der det går åtte år mellom dere får en purring fra oss!
– Det er hyggelig å høre at vi er skikkelige på den biten også, repliserer Maurstad.
En ny verden
Da lokalavisa ble offisiell Uni-kunde for 30 år siden, så verden litt annerledes ut. Regnskapssystemet var i DOS-verden og kom på disketter (før Windows), bildene i avisa ble fortsatt framkalt på «gamlemåten», og det var ingen som snakket om skybaserte løsninger. Maurstad forteller at hun «arvet» Uni-kontoen da hun tok over roret etter Randi Flø.
– Hun kunne ikke komme, men jeg måtte hilse og si at hun har vært strålende fornøyd med programmet i alle år. Hun har vært strålende fornøyd med oppfølging og support, skulle jeg hilse og si.
Redaktøren blar litt i gamle utgaver for å finne fram til «jubileumsavisa» for den datoen de begynte med Uni Micro.
– Skal vi se, der var det et ordførerkjede med jordbær på, men det var i 2003 ... Her! 25. mars 1993: «Lærerløs skole». Det var forsida på den datoen, sier hun og holder den fram.
– Én krone for ferske rundstykker! Det er ordentlig gøy å sitte og bla i disse avisene, legger hun til.
Overlevd tre Uni-generasjoner
Som kunde i 30 år har Storfjordnytt oppgradert Uni-system tre ganger, til dagens Uni Økonomi V3. Nå lurer de på om de skal fornye system enda en gang: til Uni Economy.
– Nå har dere tredje generasjon, vi har også en fjerde generasjon, som er det skybaserte Uni Economy. Det må dere ta i det tempoet dere ønsker selv, men det er en mulighet vi kan hjelpe dere med, sier Uni-direktør Sellevold.
– Ja, jeg har tenkt tanken flere ganger om å automatisere mer, sier Maurstad.
Hun nevner spesielt at det ville forenklet rapporteringen i Altinn, som hun nå gjør manuelt.
– Det offentlige er ganske kjappe med å reagere hvis man glemmer frister, så jeg prøver å holde meg til venns med dem. Men at noen andre kan holde rede på det, det kunne i perioder vært greit, innrømmer redaktøren som har mange hatter i lokalavisa.
– Det er tidvis innmari mye jobb, det er travelt, og økonomien er begrenset. Jeg kunne jo ønske jeg hadde råd til en hel hær av journalister som kunne se på ting, men vi er cirka tre stykker. Min funksjon er jo da ikke bare regnskapet, men jeg er vel så mye journalist og snørydder og alt mulig annet rart, smiler hun.
Regnskap hver torsdag
Like sikkert som at det offentlige skal ha sine rapporter, så skal papirutgaven av Storfjordnytt ut til abonnentene hver torsdag. I morgentimene etter avisa har kommet ut, er det rom for å gjøre unna ukas regnskap.
– Torsdag formiddag fakturerer jeg annonsene som har vært i avisa, og fører bilagene som har kommet de siste dagene. Jeg setter av to–tre timer til det, så er jeg ferdig med det. Da kan jeg drive med andre ting, forteller Maurstad.
Som mange avisfolk har også hun en variert bakgrunn, blant annet et halvgått siviløkonomstudium på BI. Men hun kaller seg selv «et rotehode» og er glad for at regnskapsprogrammet Uni Økonomi V3 holder orden på tallene.
– Jeg gjør alt bortsett fra årsavslutningen. Det er viktig for meg at selv en som på ingen måte er regnskapsutdannet, faktisk kan bruke systemet, og det på en slik måte at når regnskapskontoret får tallene og skal avslutte fjoråret, sier de at dette ser egentlig forbausende greit ut. Det er en trygghet for meg at systemet er såpass enkelt at det hjelper meg til at ting blir riktig, uten at jeg trenger å vite alt om regnskap, sier hun.
Orden i regnskapsprogrammet gjør også at hun kan konsentrere seg mer om det som gjør redaktørjobben givende:
– Denne jobben er utrolig spennende, og jeg føler meg ganske privilegert som kan få lov til å sitte tett på politikken, tett på der det skjer, få lov til å gjøre innbyggerne litt klokere, litt glade innimellom, og litt sure når jeg skriver ledere de ikke har sansen for. Egentlig er det verdens beste jobb!