Thomas lærer kundene våre å utnytte oss
Fra kongsgård til forstad, fra kystjeger til sikkerhetsvakt, fra selger til prosjektleder – dette er kortversjonen av CV-en til Uni Micro-medarbeideren Thomas Lindeberg Espeland. Men hvem er Unni? Og hva er undergrunnsbowling? Vi kan røpe såpass som at det ikke er like skummelt og hemmelig som Fight Club. Bare nesten.
I en liten bygd nord for Bergen ligger kongsgården Seim, og det var her vår mann trådte sine barnesko. Men vent litt – kongsgård? Betyr dette at han er av kongelig herkomst?
– Haha! Nei, det tror jeg neppe. Ifølge Snorre Sturlason sin Heimskringla var det her Håkon den Gode ble gravlagt. Stedet har ellers mye interessant historie og geografi – det har vært mange vikingfunn, og i tillegg har de verdens nordligste viltvoksende bøkeskog, innleder 40-åringen.
Om Thomas ikke har blått blod i årene, har han som så mange andre i Uni Micro en allsidig bakgrunn før han kom til oss – og ble værende.
– Fra videregående har jeg tre år med tegning, form og farge for å få studiekompetanse, der jeg selvsagt var den eneste gutten i klassen. Etter det begynte jeg på befalsskolen for kystartilleriet på Oscarsborg festning. Der ble jeg utdannet kystjeger, og som lagfører lærte jeg både å instruere, lede og jobbe i team. I dag er jeg faktisk i heimevernet en ukes tid hvert år, og da sørger jeg for at bergenserne er trygge, forteller han
Da han kledde av seg kamuflasjeuniformen begynte han å pense inn på det som etter hvert skulle bli karrieren hans – han ble nemlig diplomøkonom i IT-ledelse ved BI Bergen i 2004. Men før han tok det endelige steget ut i arbeidslivet gikk han ett år på universitetet i Bergen.
– Der tok jeg samfunnsøkonomi, og administrasjons- og organisasjonsvitenskap. Men det var egentlig mest for å få gratis trening fordi jeg var student. Samtidig jobbet jeg kveld og natt som sikkerhetsvakt på Radisson SAS, hovedsakelig for å få store ansattrabatt på flyreiser. Blant annet fikk jeg en tur til Kina på businessklasse for 1600 kroner tur/retur, smiler han.
Foto: Ernst Petter Hansen
Karrierestarten i Uni Micro
Thomas begynte i arbeidslivet i 2006, og har siden den gang jobbet innen ERP-bransjen og økonomisystemer. Noen år senere gikk han inn dørene hos Uni Micro for første gang.
– Jeg fikk et tips fra en fornøyd ansatt om at jeg måtte søke på en ledig stilling som selger. Etter et par intervjurunder med nåværende viseadministrerende direktør og HR-sjef Jannike Neset og administrerende direktør Kjartan Solvi, startet jeg i 2013.
I begynnelsen solgte han regnskapssystemene Uni Økonomi V3 og Uni24, og da for det meste på Vestlandet. Tiden gikk med til fysiske møter flere ganger i uken hos både nye og eksisterende kunder i alle typer bransjer. Så tok karrieren en ny vending.
– I 2017 var jeg heldig og fikk være med å jobbe med oppstarten av Uni Economy, og vi hjalp de første kundene om bord til vi fikk rutinene på plass. Jeg hadde på meg flere hatter, og i den første perioden fungerte jeg som selger, rådgiver, support og konsulent.
Etter en liten omstrukturering ble Thomas team- og salgsleder for byråsatsingen. Da var han med på å etablere og strukturere et nytt salgsteam rundt satsingen av regnskapskontorer, med hovedfokus på Uni Economy.
– Snart innså vi at vi måtte ha en tydeligere strategi og egne konsepter for byråene og kundene. Vi gikk så langt at vi bestemte oss for å ikke selv stå for salg av Uni Economy til SMB-markedet, men at dette må gå via en av våre byråkunder. Byråene fungerer mer som en partner eller forhandler av våre produkter. På bakgrunn av denne satsningen har vi fått på plass et sertifiseringsprogram med et komplett kurs- og opplæringstilbud.
Etter hvert fikk den skybaserte økonomiplattformen SoftRig stadig mer fokus, og da SpareBank 1 banket på hos Uni Micro flyttet også fokuset hans over på denne plattformen.
– Jeg har jobbet mye med dem, og da spesielt med de to største regnskapsbyråene de eier – SpareBank 1 SR-Bank ForretningsPartner og SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge.
Prosjektledelse og chatboten Unni
I dag fungerer Thomas som prosjektleder, og han har ansvar for å tilrettelegge og optimalisere onboarding og leveranse for de største kundene våre på Uni Economy og SoftRig.
– Et godt eksempel på dette er caset vi jobber med nå. Vi har en kunde som heter Altere, som jobber med å få inn store kraftselskaper på Uni Economy.
Her er han ansvarlig for at de kommer godt i gang og får kontroll på utfakturering, avstemminger og innbetalinger – rett og slett gi dem en god opplæring på hvordan de kan bruke systemet på en best mulig og mest effektiv måte.
– Store kunder har gjerne behov for spesialtilpasninger i system og rapportering, eller trenger å vite mer om hvordan de best kan utnytte de store mulighetene som ligger i API-et vårt.
Her skyter vi inn at Thomas også har vært delaktig i et annet prosjekt, nemlig å få i gang vår egen chatbot Unni(!) som ble lansert i 2021.
– Av ren nysgjerrighet – hvor lang idédugnad hadde dere for å komme frem til navnet?
– Nei, jeg vil ikke si at vi brukte mange ukene for å komme på det. Her var det faktisk gründeren selv Hans Jørgen Neset som for mange år siden hadde en visjon om en digital assistent som skulle hete Unni. Hun er for øvrig en super medarbeider som svarer på spørsmål og jobber døgnet rundt.
Familieliv – og undergrunnsbowling…
Når Thomas går hjem fra jobb eller lukker PC-en på hjemmekontoret, er det helt andre ting som opptar ham. For livet er i sannhet en reise, og fra kongsgården Seim har den foreløpig endt bak IKEA i Åsane der han bor sammen med kona Marianne og deres tre barn på 3, 7 og 10 år.
– På fritiden er det rollen som familiefar som overtar. Jeg setter derfor stor pris på egentid, selv om det betyr å måke snø eller feilsøke lekkasjer i spikerteltet og campingvognen på fjellet. Så jeg bruker svært lite tid på egne hobbyer.
Dette er dog en sannhet med modifikasjoner. Det har nemlig kommet oss for øret at om ikke Thomas direkte driver med hasardspill, så er han med i en hemmelig kjegleklubb – eller “undergrunnsbowling for inviterte medlemmer”, som han ynder å kalle det. Derfor velger vi å konfrontere ham med dette, og han legger raskt kortene på bordet. Eller skal vi kanskje si kjeglene.
– Det stemmer for så vidt, men “Foreningen Af Kiegleklubber” som den heter, er ikke hemmelig, sier han med et glimt i øyet.
– Vi møtes i kjelleren på Ricks annenhver søndag for noen slag, og en god prat. Hvem som helst kan være med, men du må altså bli invitert.
En gang i året møtes medlemmene til en såkalt kongematch. Det ryktes at Thomas forsynte seg godt av premiefatet ved forrige anledning, der han samlet inn edelt metall.
– I den siste storturneringen uten koronarestriksjoner var jeg selv arrangementsansvarlig for en kongeaften, og da kom jeg på tredjeplass av over 200 spillere.
– Wow! Gir ferdighetene i undergrunnsbowlingen deg noen fordeler i jobben?
– Hehe! Ja, på mange måter. Det er et høyt konkurransenivå, og selve kongematchen krever høy konsentrasjon og riktig pusteteknikk slik at utøveren presterer under sterkt press, akkurat som andre toppidretter. Å havne på pallen gir svært høy prestisje, og det er klart at slike øvelser hjelper på for å holde hodet kaldt også når det stormer som verst i leveransemøtene på jobben, sier Thomas før han runder av:
– En annen fordel som kanskje er litt mer relevant, er at jeg har et nettverk av kontakter som gjerne spør meg om anbefalinger når noen skal bytte ut økonomisystemene på jobben sin. Så det har nok tikket inn et par salg på denne måten.