Nå er det tid for å levere aksjonærregisteroppgaven
Tirsdag 31. januar er fristen for å levere aksjonærregisteroppgaven. Her er en huskelapp!
Produktleder Marius Andrè Svee Solberg i Uni Economy minner om at det er viktig å overholde fristen.
– I årsoppgjørsperioden er det fort gjort at ting går i glemmeboken, og at offentlige frister og rapporteringsplikter flyr under radaren. Fristen for aksjonærregisteroppgaven er rett rundt hjørnet, og Skatteetaten har besluttet at selskap som ikke leverer innen fristen, vil få tvangsmulkt i form av dagbøter. Det vil altså lønne seg å rydde denne jobben ut av veien så raskt som mulig! sier han.
Hva er aksjonærregisteroppgaven?
Alle aksjeselskaper (AS), allmennaksjeselskap (ASA) og sparebanker med egenkapitalbevis må levere aksjonærregisteroppgaven.
I korte trekk er oppgaven en oversikt over informasjon om aksjonærene til selskapet, og eventuelle hendelser relatert til aksjene for året man rapporterer for. Slike hendelser kan for eksempel være nye aksjeeiere, utbytte, stiftelse, endring av kapital og splitt/spleis av aksjer.
Oppgaven leveres via skjema RF-1086. Dette gjelder også selskap som er avviklet i løpet av året som har gått. Fristen for å rapportere oppgaven for 2022 er altså førstkommende tirsdag, 31. januar.
Hvordan leverer du?
Innlevering av oppgaven kan gjøres manuelt via Altinn. Lenke til skjema finner du her.
Det er primært tre varianter av oppgaven.
1) Ingen endringer, og oppgave levert tidligere
I disse tilfellene vil det være nok å godkjenne forhåndsutfylt oppgave fra Skatteetaten.
2) Utbytte eller endringer i eierforhold
De vanligste endringene som skal innrapporteres via aksjonærregisteroppgaven, er endring i eierbrøk eller utbetaling av utbytte. Skatteetaten har laget en detaljert gjennomgang av forskjellige scenarioer som du kan finne her.
3) Stiftet nytt aksjeselskap
Her må oppgaven fylles ut med info som finnes i stiftelsesdokumentene til selskapet.
Formålet med oppgaven
Aksjonærregisteroppgaven brukes til å fylle ut relevante deler av aksjonærenes personlige skattemelding, slik at skatten blir beregnet riktig uten at disse personene trenger å supplere skattemeldingen sin manuelt. Videre blir denne informasjonen offentliggjort av Skatteetaten, slik at eierforhold i aktuelle selskap vil være tilgjengelig for alle.