Nå kan du utgiftsføre innkjøp under 30 000 kroner direkte
Nytt år – nye skatte- og avgiftsendringer! Cathrine Esbensen og Daniel Ivarsen i Unimicro tar deg gjennom de mest relevante nyhetene med virkning fra 1. januar 2024.
Med nytt år kommer også nye skatte- og avgiftssatser og endringer i lover og forskrifter fra Finansdepartementet. I denne artikkelen tar vi deg gjennom de viktigste, med god hjelp av våre egne eksperter: Daniel Ivarsen og Cathrine Esbensen.
Vi lar produkteier for regnskap, Daniel Ivarsen, slippe til først. Han trekker fram ett punkt som det klart mest relevante for kunder og regnskapsførere som bruker Unimicro.
Grensen hevet til 30 000
Nå trenger du ikke lenger å aktivere «småkjøp» mellom 15 000 og 29 999 kroner.
– Den store tingen på regnskapsområdet som jeg syns er veldig bra, og som jeg tror regnskapsførere har etterlyst lenge, det er grensen for direkte utgiftsføring av driftsmidler. Den grensen på 15 000 kroner har vært fast så lenge jeg kan huske. Det er veldig etterlengtet at den nå er hevet til 30 000 kroner. De siste årene har det omtrent vært sånn at om du har kjøpt en Iphone, så må du aktivere den. Det at grensen nå er hevet til 30 000 kroner, vil forenkle ting for en del bedrifter, sier Ivarsen.
Summen har faktisk stått på stedet hvil siden 1992 (!). Grensen for avskriving av rest på saldo heves også fra 15 000 til 30 000 kroner, informerer Finansdepartementet.
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/endringer-i-lover-og-forskrifter-fra-1.-januar-2024-fra-finansdepartementet/id3020026/
For brukere av Unimicro vil det være oppdaterte hjelpetekster og guiding på dette når du logger deg inn. Det gjelder for alle skatte- og avgiftsendringene.
– Når det gjelder eiendeler, blir det mest endringer i hjelpetekster og guiding for når man skal aktivere driftsmiddel eller ikke. De største endringene her er nok inne på lønnsmodulene, sier Ivarsen.
Arbeidsgiveravgift og endringer
Og med det spiller vi ballen over til kollega Cathrine Esbensen, som er produkteier for lønn, salg, time og mobil i Unimicro. Den første endringen hun trekker fram, er at innslagspunktet for den midlertidige ekstra arbeidsgiveravgiften heves fra 750 000 til 850 000 kroner. Det gjelder fra og med 2024.
– Den regelen var egentlig noe nytt som slo til i fjor, så den har vi allerede kjørt med et år, men det som er nytt nå, er at den har økt til 850 000 kroner. Da må alle – uavhengig av sone – betale fem prosent ekstra arbeidsgiveravgift på lønn over 850 000 kroner fra og med i år, forklarer Esbensen.
Hun understreker at refusjon av sykelønn – etter summen arbeidsgiver får fra NAV – vil redusere innslagspunktet.
– Vi kalkulerer alt du har betalt i lønn som arbeidsgiver. Idet du passerer 850 000 kroner, beregner vi fem prosent ekstra, forklarer Esbensen.
Dette skjer automatisk i Unimicro.
Økt fribeløp
En annen viktig endring går på differensiert arbeidsgiveravgift, det vil si statens virkemiddel for å bidra til bosetting og sysselsetting i distriktene gjennom lavere satser. Der er fribeløpet økt fra 500 000 til 850 000 kroner per arbeidsgiver.
– Den gjelder kun for sone 1A, sektorunntatte og bedrifter i økonomiske vanskeligheter, men er en økning som er positiv for mange bedrifter, forteller Esbensen.
De 850 000 kronene er med andre ord den totale summen du kan spare på lavere arbeidsgiveravgift, og regnes ut ved å ta differansen mellom full (14,1) og redusert (10,6) arbeidsgiveravgift i bedriften som helhet. Tidligere kunne arbeidsgivere med lønnsutgifter på under 14,3 millioner (cirka) dermed betale lavere sats. Nå er det faktiske innslagspunktet for en arbeidsgiver hevet til nesten 24,3 millioner kroner.
Her er regnestykket for fribeløpet i arbeidsgiveravgiften med ny sats: Totale lønnskostnader for å benytte satsen på 10,6 % = 850 000 / (0,141 – 0,106).
Oppdaterte satser i systemet
I tillegg er det kommet en rekke nye satser både for formuesskatt, trinnskatt, trygdeavgift, personfradrag, minstefradrag og særskilte fradrag.
– Det er det Skatteetaten som styrer med, og det vil arbeidsgivere se i skattekortet til hver enkelt. Men vi har oppdatert alle satser for lønnsarter som er tilknyttet satser som kommer fra regjeringen, det blir gjort før 1. januar hvert år, forklarer Esbensen.
Dermed kan du bare følge satsene og guidingen i Unimicro hvis du er usikker.
– Vi setter av tid på slutten av året når statsbudsjettet blir besluttet av Stortinget, så også i år, selv om det kom litt seint. Vi skal være «up to date» på alle endringer, lover Esbensen.
Leter du etter spesifikke endringer utover dette? Sjekk lenkene under!
Her finner du endringer i lover og forskrifter fra Finansdepartementet:
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/endringer-i-lover-og-forskrifter-fra-1.-januar-2024-fra-finansdepartementet/id3020026/
Her kan du se oppdaterte skattesatser fra regjeringen: https://www.regjeringen.no/no/tema/okonomi-og-budsjett/skatter-og-avgifter/skattesatser-2024/id2997174/
***