UX-designere på scenen for Unimicro i Haugesund
Når teknologikonferansen TECH skal du ha går av stabelen i Haugesund 8. mai, står det to UX-designere fra Unimicro på scenen.

I den digitale verden har brukeropplevelse – eller user experience (UX) – blitt et eget fag og en egen utdanning. Nå får de to UX-designerne Amanda Værøy (27) og Iselin Wisnes (24) fra Unimicro muligheten til å spre litt kunnskap om faget til teknologiinteresserte haugalendinger.
Under tittelen «Se smått, tenk stort» inntar de to Byscenen i Haugesund på teknologikonferansen TECH skal du ha.
Sjekk ut konferansen her!
– Kjekt å bli spurt
– Det var veldig kjekt å bli spurt om å få snakke. Jeg er veldig glad i UX-faget, og tenker at de mulighetene jeg har for å snakke om det, de tar jeg. Det er et nytt fagfelt, og det er kjempeviktig å ha gode UX-designere i bedriften når du jobber med teknologi, systemer eller tjenester, sier Amanda Værøy fra Karmøy.
Hun har studert ved Universitetet i Bergen og begynte i Unimicro i 2025. Værøy brenner for gode brukeropplevelser.
– Det blir veldig kjekt å vise hva UX kan gjøre, gi bort noen gode triks til hvordan du kan inkludere det i din bedrift og jobbe brukersentrert. Det er brukerne vi jobber for, og det er kundene våre vi brenner for. Da er det viktig å ha prosesser som inkluderer brukerne og setter dem i sentrum for opplevelsen. Det gjør vi på en empatisk måte: Hva kan vi gjøre for å hjelpe brukerne våre til å få enda mer nytte og verdi fra det vi leverer?
– Brukeren i fokus
– Dere skal snakke om noe dere kaller «discoveryprosessen» i Unimicro?
– Ja, vi skal vise litt av de ulike modellene og måtene vi jobber på for å både inkludere brukeren, men også å sette brukeren i fokus gjennom prosessene våre. Det kan være ganske lavterskel å gjøre det. Vi vil bare prøve å inspirere andre til å inkludere kundene og brukerne sine mer.
– Har du vært med på noe lignende før?
– Nei, ikke i en sånn type konferanse. Det blir spennende. Jeg tror det blir en fin mulighet til å vise UX fram i et godt lys, sier Værøy.
Første møte på scenen
Amanda får med seg UX-kollega Iselin Wisnes fra Askøy utenfor Bergen på scenen. Og det blir faktisk første gang de møtes, sånn rent fysisk! Amanda jobber nemlig i Haugesund og Iselin i Bergen.
– Det er litt interessant, for jeg og Amanda har ikke møttes fysisk. Første gang blir når vi skal holde dette foredraget. Vi har jobbet ganske godt sammen digitalt over Teams, og Amanda er superdyktig, så sammen har vi ganske god kontroll. Vi har spisset oss inn mot gruppen som skal komme, og forhåpentlig snakker vi ikke for detaljert, sier Wisnes.
Hun tror foredraget kommer til å gå bra.
– Jeg er ganske komfortabel. Det er ikke sånn at jeg gruer meg, forsikrer hun.
Bakgrunn som utvikler
Wisnes har studert informasjonsteknologi og jobbet både som fullstackutvikler og UX-designer.
– Jeg jobbet som fullstack-utvikler i 1,5 år mens jeg studerte IT, men fant ut at dette ble litt for lite kreativt for meg og litt for seint i prosessen. Jeg liker å være mye tidligere ute med problemløsningen og research. Produktutvikling er mer der jeg vil befinne meg, sier hun.
Da er UX midt i blinken, synes Wisnes. Hun har jobbet som UX-designer i cirka tre år og begynte i Unimicro i juni 2024. Her jobber hun til daglig med mobilapplikasjonen vår.
– Jeg jobber med flyt, research og innsikt. Jeg trives veldig godt. Jeg syns jeg har fått et veldig lærerikt halvår så langt. Det å sette seg inn i regnskapsverden er ikke det enkleste. Og som UX-designer må du sette deg inn i alt. Du må forstå systemet, brukeren og hvordan det kan gjøres enda bedre enn i dag. Det er en liten læringsprosess, innrømmer hun.
Minst én lærdom hjem
Amanda og Iselin skal prate i rundt 20 minutter. Målet er at deltakerne skal sitte igjen med minst én lærdom de kan ta med seg hjem.
– Vi prøver å ta det ned på et nivå som kan passe for alle. Målet er å snakke litt mer om hva UX er. Vi tar det veldig ned til grunnsteinene for hva UX er, og hvordan innsiktsarbeid fungerer. Vi har tenkt å kalle det en oppdagelsesreise, sier Wisnes.
Hun understreker at UX påvirker alle, og at alle kan påvirke UX. Alle kan egentlig være «eksperter» på sin egen brukeropplevelse.
– Konferansen er for hvem som helst som bruker en pc, så vi skal ikke gå for teknisk ned i det, men si litt om hva UX er, hvordan vi jobber, knytte det litt opp til Unimicro, men mest av alt gi de på konferansen noe å gå derfra med og tenke at «dette kan jeg gjøre selv», sier hun.
Mål om å inspirere
Produkteier Elene Marie Espeland i Unimicro sitter i styret i konferansen. Hun forteller at de legger opp til et folkelig lavterskelopplegg.
– Det er en konferanse som har utviklet seg over flere år, der Næringsforeningen i Haugesund står som arrangør. Vi har satt sammen en gruppe foredragsholdere med søkelys på teknologi. Målet er å ha en dag der alle med en datamaskin kan se hva som rører seg, få input og bli inspirert. Det er veldig lavterskel og folkelig, og vi legger vekt på at folk skal forstå og bli inspirert, sier hun.
Temaet i år er «Digitale verktøy som forenkler hverdagen».
– Da løfter vi fram digitale verktøy som forenkler hverdagen. Det er viktig at det er konkret, ikke overflødig og flåsete. Det skal være folkelig og ikke en masse tech-ord som folk ikke forstår, slår hun fast.

Vi i Unimicro ønsker Iselin og Amanda lykke til!
***