Slik blir den nye mva-meldingen
I 2022 må du levere mva-meldinger i nytt format (SAF-T). Marius Andrè Svee Solberg i Uni Micro guider deg gjennom endringene.
– Det innføres en ny mva-melding fra 1. januar i år der innrapportering skal skje på grunnlag av SAF-T-koder, sier produktleder for byråfokus i Uni Micro, Marius Andrè Svee Solberg.
– Hva er egentlig SAF-T-koder?
– SAF-T er et standard dataformat for utveksling av regnskapsopplysninger. For at det skal være så likt som mulig mellom de forskjellige regnskapssystemene, legges det opp til at alle nå må bruke dette formatet når du innrapporterer til det offentlige. Hvordan du fører regnskapet selv, det er litt opp til den enkelte, men når du rapporterer offentlig, er det felles krav og retningslinjer, forklarer Solberg.
– Det meste skjer automatisk
Endringer er ikke alltid like lett, så la oss ta den aller beste nyheten først for deg som allerede bruker Uni Micros systemer:
– I våre systemer trenger egentlig ikke kundene å gjøre noen endringer selv, beroliger Solberg.
Målet med den nye mva-meldingen er ifølge Skatteetaten at «majoriteten av meldingene skal leveres via regnskapssystem». Dette skal gi en «enklere, raskere og mer riktig rapportering».
– Nesten alle kundene våre rapporterer allerede mva gjennom regnskapssystemet, det er egentlig ganske vanlig, så det er nok litt uklart for kundene hva som ligger i de nye endringene, spesielt det at man må rapportere basert på SAF-T-koder. Men det er ikke noe særlig de trenger å rigge seg til. Det meste skjer automatisk, sier Solberg.
11. april er første frist for bedrifter som leverer vanlige mva-meldinger annenhver måned. Forarbeidet skjer i regnskapssystemet, som vanlig. Selve mva-innleveringen skjer automatisk ved å trykke på en knapp i systemet.
Lettere å dele data
SAF-T står for «Standard Audit File-Tax» og er utarbeidet etter anbefalinger fra OECD. Standarden gjør det lettere å innrapportere, kontrollere og dele data på tvers av systemer. Uni Micro har tilpasset sine systemer til den nye standarden.
– Når vi sender inn mva nå, er det sånn at koblingen skjer via mva-koder. Kode 3 (Salg og uttak av varer og tjenester) havner for eksempel på den og den linjen. Det er et krav til oss om at de kodene er koblet opp mot SAF-T-standarden. Den endringen har vi allerede gjort. Den ligger inne som en automatikk, forklarer Solberg.
Noen unntak
Totalt er mva-meldingen bygd opp av 30 forskjellige SAF-T-koder (eller poster). Ditt firma rapporterer kun på de bokførte transaksjonene der du har en plikt, ifølge Regnskap Norge.
Noen spesifikasjoner må man likevel regne med.
– Unntaket er hvis du gjør en føring som er en justering, tap på krav, tilbakeføring av inngående mva-avgift eller uttak, sier Solberg.
Slike føringer må spesifiseres. Under regnskapsinnstillinger og mva-spesifikasjon i Soft Rig-systemene kan du sette opp at disse bilagslinjene automatisk spesifiseres med en forhåndsdefinert melding.
– Hvis jeg for eksempel i løpet av en termin har ført fem bilag som er tap på krav, vil de fem da bli samlet med én type spesifikasjon i mva-meldingen, sier Solberg.
Regnskap Norge har satt opp en oversikt over hvilke SAF-T-kontoer og mva-koder som kan være aktuelle for spesifikasjonen i mva-meldingen. De har også henvist til regelverket for hvert område.
Nye koder
For de aller fleste bedrifter som bruker regnskapssystemer, skjer endringen nå, men for Skattemelding merverdiavgift primærnæring, årlig termin (RF-0004) og mva-melding for omvendt avgiftsplikt (RF-0005) vil leveringen i praksis først skje neste år (2023), skriver Regnskap Norge.
Også skattemelding for mva-kompensasjon (RF-0009) og mva på e-handel (RF-1292) trer i kraft seinere.
Noen små bedrifter med omsetning under 5 millioner kroner eller færre enn 600 transaksjoner i året, og som ikke bruker regnskapssystemer i dag, kan levere mva-meldingen i et nytt digitalt skjema på Skatteetatens nettsider. De må likevel rapportere i tråd med SAF-T-kodene.
For deg som ønsker en rask oversikt: her er de nye kodene i mva-meldingen (kilde: Skatteetaten).