– Du føler at du sitter i et akvarium
Regnskapsfører Signe Marie Landøy (56) og mannen Jan Arild kunne nylig nyte en helt spesiell middag på restauranten Under etter at de vant fjorårets julekalender-konkurranse i Unimicro.
– Jeg er litt trukket mot å være med på konkurranser, men jeg vinner aldri! åpner Landøy.
Det var før. Nå har hun vunnet to ganger på ett år, både til jul og påske! I julekalenderen vant hun hovedpremien: en gratis 17-retters smaksmeny for to på undervannsrestauranten Under til en verdi av 14 000 kroner pluss 5000 kroner til å dekke reise. Premien ble løst inn 23. august i år. Restaurantbesøket ble kombinert med en ukes ferie med blant annet bryllup i Sandnes og besøk hos familie på Sørlandet.
– Det var veldig mange spennende smaker. Det er jo en spesiell opplevelse, sier Landøy om serveringen på Under ved Lindesnes. Der ble de satt til bords fem og en halv meter under havoverflata i det spesielle Snøhetta-tegnede bygget som går på skrå fra svabergene og ned i vannet.
Selv har Landøy jobbet med Uni-systemene i mange år som regnskapsfører, og i fjor fikk hun endelig tatt autorisasjonen. Nå er hun autorisert regnskapsfører og jobber i Vest Rekneskap på Førde, men bor med mannen i Norges vestligste by: Florø. De er dermed begge to godt bevandret med ferske delikatesser fra havet.
Krydder til isen
– Jeg er gift med en fisker, så vi er vant med sjømat. Svogeren min mener han har den beste, men den krepsen vi fikk der nede, den var fantastisk god, roser hun.
På smaksmenyen sto det både kjøtt og fisk, men også noen litt mer spesielle ting.
– I utgangspunktet var jeg litt skeptisk da jeg så hva som lå der, men så sier mannen min: «Dette åt vi da vi vokste opp!» Det var fire maur som lå på en is til dessert, forteller Landøy.
– Hvordan var det, da?
– Vi måtte bite over den ene for å smake, den er litt syrlig!
Rundt dem svømte det alle mulige skapninger i havet.
– Det var veldig annerledes omgivelser. Du sitter jo og ser rett uti sjøen og ser fisken. Du føler at du sitter i et akvarium. Du får virkelig sett livet under sjøen, sier hun begeistret.
Lærdom til maten
Ved siden av opplevelsen og den delikate maten lærte de også noe nytt om en art i havet: blåstål. Den var både på tallerken og utenfor vinduet.
– Når de som jobber der, vet at de har en fisker blant seg, utnytter de det til å lære ting, men mannen min lærte noe nytt, han og, som har fisket hele livet. Vi så en fisk som heter blåstål, og den har han sett tidligere. Men han har ikke vært klar over at alle blir født som brune og kjedelige damer (ofte kalt rødnebb, red.anm.), og så lever de i harem. Men når hannen dør, blir den sterkeste damen til hann. Det var nytt for oss, smiler Landøy.
Hun skryter av servicen og oppdekningen på Under.
– De hadde litt informasjon om de forskjellige rettene, og de ble servert på fine måter med dekor rundt maten!
Vinnerlykke
Det blir nok heller ikke siste gang regnskapsføreren fra Florø deltar i konkurranser gjennom Unimicro.
– Jeg var med i påska og, og da fortsatte vinnerlykka. Den første dagen vant jeg den jakka, forteller hun.
Kollegaene i Vest Rekneskap forsynte seg også av premiene:
– Som arbeidsplass har vi vært godt representert. To dager etter var det en kollega som vant solbriller. Så vi føler på jobb at vi har en forholdsvis stor vinnerprosent, humrer hun.
– Hva tenkte du da du vant Under-premien til jul?
– Jeg satt på hjemmekontor. Det ble vel trukket ut julaften, så jeg fikk beskjed første arbeidsdag i romjula. Jeg fortalte mannen min det, og da gliste han fra øre til øre.
– Han regnet med at han var den som fikk bli med på Under?
– Ja, det var aldri diskutert noe annet!